UPDATE 19:20 Spațiul aerian belgian se redeschidea progresiv în jurul orei 18,00 (16,00 GMT), problema informatică ce a antrenat închiderea sa la puțin timp după ora 16,00 (14,00 GMT) fiind rezolvată, a anunțat Belgocontrol, citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Belgia și-a închis joi spațiul său aerian puțin după ora 16,00 (14,00 GMT) din cauza unei probleme legate de încărcarea de date pentru planurile de zbor, a anunțat joi Belgocontrol, societatea însărcinată cu controlul traficului aerian.

"Spațiul aerian a fost închis din motive legate de securitate, ceea ce numim clear the sky", a explicat Alain Kniebs, un purtător de cuvânt al Belgocontrol, calificând evenimentul "foarte excepțional".

Avioanele nu mai pot survola țara, "unele avioane sunt ținute la sol, altele au fost constrânse să aterizeze", a adăugat Kniebs.

Belgocontrol nu a putut preciza câte zboruri sau câți pasageri sunt afectați.

Situația ar urma să revină la normal în jurul orei 18,00 (16,00 GMT).

Șase aeroporturi belgiene sunt afectate, precum și toate avioanele care survolează țara până la 8.000 de metri altitudine.

Peste 8.000 de metri, un alt centru, la Maastricht (Olanda) controlează avioanele care survolează Belgia.

"Acest lucru înseamnă că un avion care leagă Danemarca de Spania, spre exemplu, nu este vizat deoarece zboară suficient de sus", a precizat Kniebs.