La două milenii distanță de politicienii romani care plăteau gloatele pentru a se revolta în locul lor, începem și noi să înțelegem rolul banilor obscuri în politică și amenințarea lor perenă la adresa democrației. Banii obscuri sunt acei bani a căror sursă nu este făcută publică și care sunt cheltuiți pentru a modifica rezultate politice. Scandalul Facebook/Cambridge Analytica, scos la lumină de Carole Cadwalladr, și misterioasele fonduri canalizate prin intermediul Partidului Unionist Democrat din Irlanda de Nord către campaniile pro-Brexit din Anglia și Scoția au contribuit la aducerea în atenția opiniei publice a acestui concept. Însă aceste exemple indică o problemă mult mai vastă. Banii obscuri pot fi considerați corupția fundamentală din care derivă criza noastră actuală: colapsul încrederii publice în politică, ascensiunea anti-politicii demagogice și asalturile contra lumii vii, sănătății publice și societății civile. Democrația este lipsită de sens în absența transparenței, potrivit The Guardian, citat de Rador.

Cambridge AnalyticaFoto: YouTube

Tehnicile folosite acum pentru a influența alegeri și referendumuri au fost inventate de industria tutunului și apoi rafinate de companiile de biotehnologie, combustibili fosili și „junk food”. Unii dintre noi ne-am petrecut ani de zile demascând false campanii civice înființate de ele, false identități și false controverse științifice create de ele și modul în care instituțiile de presă au fost păcălite de ele. Avertismentele noastre au fost ignorate, în vreme ce indivizi putred de bogați au învățat cum să cumpere sistemul politic.

Problema este exemplificată, în opinia mea, de Institutul Afacerilor Economice (IEA). La ultima remaniere guvernamentală doi miniștri care au legături strânse cu institutul, Dominic Raab și Matthew Hancock, au fost promovați în prima linie, responsabili cu niște chestiuni care obsedează IEA: Brexit și NHS [sistemul public de sănătate din Regatul Unit - n.trad.]. Raab apreciază IEA pentru că l-a ajutat „să poarte războiul ideilor”. Hancock, în fostul său rol de ministru al Oficiului Cabinetului, a lansat celebra regulă conform căreia ONG-urile care primesc fonduri publice nu ar trebui să aibă voie să facă lobby pe lângă guvern. Departamentul său a creditat IEA pentru activitatea de cercetare care inspirase respectiva politică. Această regulă, în fapt, conferă un monopol pe lobby unor grupuri precum IEA, care primesc bani din surse private. Hancock a primit un total de 32.000 de lire de la președintele IEA, Neil Record, reprezentând donații politice.

IEA a făcut consecvent lobby pentru un Brexit dur. Un raport publicat luni ca alternativă la carta albă a Theresei May cere ca Brexit-ul să fie folosit pentru abrogarea regulilor care-i protejează pe angajații agențiilor, pentru diluarea legislației financiare, pentru anularea regulilor privind chimicalele periculoase și pentru slăbirea legilor privind etichetarea alimentelor. Darren Grimes, amendat marți de Comisia Electorală pentru cheltuieli ilegale pentru campania pro-Brexit, lucrează acum ca director digital la IEA.

Așadar, ce este această organizație și în numele cui vorbește ea? Ce bine ar fi să știm! Este clasificat de grupul de responsabilitate Transparify drept „extrem de opac”. Tot ceea ce deosebește IEA de companii de relații publice precum Burson-Marsteller este faptul că nu știm pentru cine lucrează el. Unica informație concretă pe care o avem este aceea că, vreme de mulți ani, a fost finanțat de British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International, Imperial Tobacco și Philip Morris International. Când această finanțare a fost demascată, IEA a pretins că inițiativele sale contra reglementării tutunului nu avuseseră nicio legătură cu banii pe care îi primea. Recent, IEA a început să critice NHS, pe care l-ar vrea privatizat, să poarte o campanie împotriva restricțiilor la „junk food”, să atace sindicatele și să apere contractele de muncă „zero-ore” [angajatul muncește și e plătit doar atât cât are nevoie angajatorul - n.trad.], stagiatura neplătită și paradisurile fiscale. Angajații lui apar la BBC pentru a promova aceste poziții, adesea de mai multe ori pe săptămână. Însă cei care îi intervievează nu le pun niciodată întrebările democratice fundamentale: cine te finanțează și au respectivii vreun interes financiar legat de aceste subiecte?

Instrucțiunile editoriale ale BBC par clare: „Ar trebui să facem verificări pentru a stabili calitățile colaboratorilor noștri și pentru a evita să fim «păcăliți».” Din punctul meu de vedere, întregul IEA este o păcăleală. După cum a dezvăluit regizorul de filme documentare Adam Curtis (ironia face ca tot pe site-ul BBC), atunci când institutul a fost înființat, în 1955, unul dintre fondatorii lui, Maj Oliver Smedley, îi scria unui altuia, Antony Fisher, arătându-i că este „imperativ să nu dăm nici un indiciu în textele noastre cum că muncim pentru a educa publicul în anumite direcții, ce ar putea fi interpretate ca fiind părtinitoare politic. [...] Acesta este motivul pentru care prima redactare [a obiectivelor institutului - n.r.] e scrisă în termeni destul de rezervați.”

Cei doi bărbați se exprimau limpede referitor la scopul organizației: să devină o agenție de relații publice care să schimbe societatea în conformitate cu direcțiile pledate de fondatorul neoliberalismului, Friedrich Hayek. Hayek îi îndemna să nu gândească ei, efectiv, ci mai degrabă să devină un „vânzător de idei la mâna a doua”. IEA avea să devină un model pentru alte institute neoliberale. Inițial el a fost finanțat din averea făcută de Fisher prin importarea în Regat a tehnologiei creșterii găinilor de carne. Curtis îl creditează cu înființarea a 150 de astfel de grupuri de lobby în întreaga lume.

Dar dacă banii obscuri sunt folosiți la influențarea alegerilor, rolul unor grupuri precum IEA este acela de a ajunge la profunzimi mult mai mari ale vieții politice. După cum explica actualul lui director, Mark Littlewood: „Vrem să reconfigurăm complet dezbaterea despre rolul adecvat al statului și societății civile în țara noastră. [...] Adevărata noastră misiune este să schimbăm climatul de opinie.”

Fapt uimitor, IEA este înregistrată formal drept o asociație caritabilă educațională, cu obiectivul oficial de a ajuta „publicul general/omenirea”. Drept urmare, este exceptat de la acel gen de impozite de care se plânge cu atâta înverșunare. Regulile Comisiei Asociațiilor Caritabile stipulează că „o organizație nu va fi caritabilă dacă scopurile ei sunt politice.” Cât mai politic de atât poți să fii? În ce sens este caritabil să distrugi protecțiile publice și să ataci drepturile muncitorilor? Cu siguranță nici o organizație nu ar trebui înregistrată drept caritabilă dacă nu declară fondurile primite ce depășesc un anumit prag (1.000 de lire, să zicem).

Comisia a anunțat săptămâna trecută că a decis să evalueze rolul IEA, pentru a stabili dacă a încălcat regulile. Eu nu-mi fac speranțe prea mari. Ca răspuns la o reclamație a lui Andrew Purkis, fost membru al conducerii Comisiei, departamentul juridic al acesteia a susținut că IEA oferă o „perspectivă relativ non-controversată, acceptată de opinia informată.” Dacă această Comisie vede un Brexit dur, privatizarea NHS și apărarea paradisurilor fiscale ca fiind non-controversate, atunci îți vine să te întrebi prin ce cercuri se învârt membrii ei.

Eu consider că asemenea organizații sunt perfide și corupătoare. Eu le văd ca pe mijloacele prin care banii ajung să domine viața publică fără a fi nevoiți să-și declare interferența. Le văd ca reprezentând tot ce a ajuns să fie mai rău în politica noastră.

de George Monbiot, The Guardian (preluare Rador)