Maria Butina, o presupusă agentă de origine rusă, este acuzată de faptul că ar fi oferit servicii sexuale în schimbul unei pozții în cadrul unei organizații de interes americane. Departamentul de Justiție American susține faptul că Butina a lucrat sub controlul unui oficial rus care nu este însă numit în documente. Aceasta este acuzată de complot împotriva Statelor Unite ale Americii și de faptul că nu s-a înregistrat ca agent străin, conformbbc.com.

Maria ButinaFoto: YouTube

Documentele depuse la tribunal în ziua de miercuri atestă faptul că Butina trăia împreună cu un american de 56 de ani cu care avea o relație personală. În anumite poze de pe rețelele de socializare, Butina poate fi văzută cu Paul Erickson, un activist politic conservator din Dakota de Sud, în vârstă de 56 de ani. Procurorii au declarat faptul că Erickson nu ar fi singurul american căruia Butina i-ar fi oferit servicii sexuale în schimbul unor poziții în cadrul unei organizații de interes. Nu este cunoscut numele organizației, însă în cadrul rețelelor de socializare Butina este arătată participând la mai multe evenimente organizate de Asociația Națională a Armelor.

Maria Butina a intrat pe teritoriul Statelor Unite în anul 2016 cu o viză de student. După o carieră scurtă în domeniul mobilei, Butina a declarat că s-a mutat în Moscova și a fondat un grup denumit „Dreptul de a Purta Arme", care milita pentru acordarea dreptului de port-armă privat în Rusia.

În cadrul unei întâlniri din iulie 2015, Butina l-a întrebat pe atunci candidatul la președinție Donald Trump despre părerile lui cu privire la Rusia. Pagina de Facebook a Mariei Butina include fotografii cu ea participând la evenimente unde a întâlnit și alți politicieni americani cunoscuți, cum ar fi Guvernatorul de Wisconsin Scott Walker. Într-un anumit punct în timpul campaniei electorale au existat speculații conform cărora Butina împreună cu un oficial rus au încercat, fără succes, să organizeze o întâlnire între Donald Trump și președintele Rusiei Vladimir Putin.

Acest caz nu are legătură cu investigația americană cu privire la implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.