Premierul ungar conservator Viktor Orban urmează să aterizeze miercuri în Israel, unde cel mai probabil va avea parte de o primire călduroasă din partea omologului israelian Benjamin Netanyahu, în pofida acuzaţiilor de antisemitism care îl vizează, relatează DPA, citată deAgerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Orban, care se va afla în Israel până vineri, va avea parte de un protest anunţat cu prilejul vizitei sale de joi la memorialul Holocaustului Yad Vashem, de la Ierusalim.

Organizatorul protestului, Amnesty International, l-a acuzat pe liderul ungar că este "în pragul negării Holocaustului" şi de oprimarea unor grupuri minoritare, care-i includ pe evrei şi opoziţia politică.

Însă premierul israelian a găsit teren comun cu Orban în declanşarea unor atacuri dure asupra solicitanţilor de azil, notează DPA.

Ambii premieri l-au atacat dur pe evreul milionar filantrop George Soros, care sprijină cauze de stânga în ţările lor.

Deşi evreii din Ungaria au exprimat preocupări privind nuanţele antisemite ale campaniei lui Orban împotriva lui Soros, în timpul mandatului premierului de dreapta Ungaria a devenit un susţinător fidel al Israelului.

Ungaria a fost una dintre cele 35 de ţări care s-au abţinut la votul din Adunarea generală a ONU prin care a fost condamnată mutarea controversată a ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Anul trecut, Orban a declarat colaborarea Ungariei cu Germania nazistă "o crimă" în timpul unei întrevederi cu Netanyahu, în contrast cu declaraţii anterioare caracterizate drept frizând revizionismul istoric.