După doi ani de certuri guvernamentale și alte dezbinări parlamentare legate de Brexit, ideea că doar un nou referendum va putea decide viitorul țării îşi croieşte drum în Marea Britanie. Fostul ministru al Educaţiei, Justine Greening, a devenit luni unul dintre cei mai influenți susținători ai organizării unui astfel de scrutin, cunoscut sub numele "People's Vote" ("Votul poporului"), și care, încetul cu încetul, câştigă tot mai mulți susținători, potrivit Le Vif, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Singura cale de ieșire din impas este aceea de a înlătura decizia finală asupra Brexitului din mâinile politicienilor (...) și a o da poporului", a declarat deputata conservatoare în "Times".

Poziția sa vine după publicarea de către guvernul conservator a "Planului de la Chequers", o propunere de menținere a legăturilor comerciale strânse cu continentul după Brexit, programat pentru 29 martie 2019.

Acest plan a provocat demisii guvernamentale și amenințări de răzvrătire în rândul deputaților eurosceptici, generând temeri în rândul unora dintre diplomații europeni că Londra nu va reuși în cele din urmă să ajungă la un acord privind divorțul.

Fervent apărător al Uniunii Europene, fostul premier laburist Tony Blair a reacţionat la sfârşitul săptămânii trecute pentru a cere și el un nou vot, spunând că executivul nu va avea niciodată sprijinul necesar pentru a pune în aplicare a "Planului de la Chequers". "Suntem blocați. În orice lume rațională, (...) ar fi de datoria poporului să ia decizia", ​​a subliniat el.

Ideea unui nou referendum, după cel din 23 iunie 2016, care a decis cu 52% din voturi ieșirea din UE, este susținută și de fostul prim-ministru conservator John Major, de fostul viceprim-ministru Nick Clegg, un centrist sau de fostul ministru al Afacerilor externe, David Miliband.

Dincolo de pozițiile luate, mișcarea pentru un al doilea referendum se organizează: la sfârșitul lunii iunie la Londra, zeci de mii de persoane au demonstrat pentru a cere un vot asupra condițiilor finale ale retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

În luna aprilie, nouă organizații pro-UE au lansat o campanie comună pentru a promova o nouă consultare care, în termeni concreți, ar propune fie acceptarea planului Teresei May, fie rămânerea în UE.

Tony Blair și Justine Greening militează pentru o a treia opțiune pe buletinul de vot: posibilitatea de a părăsi UE fără acordul cu Bruxelles-ul, o cale de asemenea apărată de unii brexiters puri şi duri.

Opoziția laburistă, care nu a fost cruțată de diviziunile provocate de Brexit, a refuzat până acum să excludă un nou referendum, spre deosebire de Theresa May. "În nici un caz", a insistat luni purtătorul de cuvânt al premierului.

O schimbare este totuși vizibilă în opinia publică: potrivit Institutului YouGov, procentul oamenilor care cred că Brexitul nu a fost decizia corectă este acum mai mare decât al oamenilor care cred contrariul.

Unii adversari ai unui nou referendum încep, de asemenea, să creadă că aceasta ar putea soluţia pentru ieşirea din situația aproape zilnică de criză în care se află executivul britanic.

Săptămâna trecută, William Hague, o figură influentă a conservatorilor, i-a avertizat pe euroscepticii spunând că această soluție ar deveni inevitabilă în caz de revoltă împotriva primului ministru.

"Ajungem la punctul în care ei pun în pericol tot ceea ce au încercat să obțină", ​​a spus el la BBC, citând diferite posibile scenarii pentru viitor: "fără Brexit, Brexit amânat, la nesfârșit, schimbarea guvernului, al doilea referendum ...".

Unul dintre cei mai înflăcăraţi apărători ai Brexitului, Nigel Farage, fostul lider al partidului eurofob Ukip, a evocat şi el chestiunea unui nou vot. Mizând pe o confirmare a Brexitului, el a estimat că acesta va permite reducerea la tăcere a "ieremiadelor" unora şi altora.