Guvernul prim-ministrului Theresa May a câştigat la limită un vot-cheie marţi asupra unui amendament la noua lege privind comerţul care a fost propus de rebelii pro-UE din propriul Partid Conservator, relatează DPA şi Reuters.

Theresa MayFoto: Agerpres/AP

Guvernul a reuşit să blocheze adoptarea amendamentului cu 307 voturi la 301, după ce rebelii din Partidul Conservator au încercat să păstreze Marea Britanie în uniunea vamală a UE dacă nu se va încheia un acord comercial până când va părăsi blocul comunitar, în martie anul viitor, potrivit Agerpres.

Duminică, premierul britanic, Theresa May, i-a atenționat pe membrii partidului său divizat că s-ar putea să nu mai fie ”niciun Brexit” dacă distrug planul său de a crea o relație apropiată cu Uniunea Europeană, după ieșirea din blocul european, relatează Reuters.

”Mesajul meu către țară în acest weekend este simplu: trebuie să avem în vedere beneficiile”, a scris May pe Facebook. ”Dacă nu, riscăm să nu mai avem niciun Brexit”.

Cu mai puțin de 9 luni înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, pe 29 martie 2019, țara, elita politică și liderii de afaceri sunt încă profund divizați asupra faptului că Brexit ar trebui dus până la capăt sau nu.

May nu are încă un acord cu UE pentru Brexit, astfel încât guvernul britanic a înaintat unui așa-zis Brexit "fără acord" care ar putea speria piețele financiare și ar putea disloca fluxurile comerciale din Europa.

May a declarat în mod repetat că Brexit se va întâmpla și a exclus o reluare a referendumului din 2016, deși președintele francez Emmanuel Macron și investitorul miliardar George Soros au sugerat că Marea Britanie ar putea încă să-și schimbe decizia.

Camera Comunelor din Parlamentul Regatului Unit a aprobat luni cu 318 voturi pentru şi 285 împotrivă o lege în favoarea unei politici vamale independente după Brexit, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al premierului britanic: Nu va fi un al doilea referendum pentru Brexit

Nu va fi un al doilea referendum pe tema Brexit, a spus luni un purtător de cuvânt al premierului Theresa May, repetând convingerea șefului guvernului că planul de ieșire din Uniunea Europeană este unicul drum de a obține un acord care să respecte și doleanțele miniștrilor, relatează Reuters.

”Publicul britanic a votat părăsirea Uniunii Europene. Nu va fi un al doilea referendum... în nicio circumstanță”, a spus purtătorul de cuvânt.

Premierul britanic, Theresa May, i-a atenționat, duminică, pe membrii partidului său divizat că s-ar putea să nu mai fie ”niciun Brexit” dacă distrug planul său de a crea o relație apropiată cu Uniunea Europeană.

Guvernul britanic a prezentat joi, la Parlament, detaliile planului său pentru relațiile cu Uniunea Europeană după Brexit, care prevede o "zonă de liber-schimb pentru produse", dar conține și prevederi legate de imigraţie.

Aprobat pe 6 iulie, planul a provocat demisiile a doi miniștri și a alimentat veleităţile de rebeliune în cadrul majorităţii conservatoare.