Polonezii trebuie să fie conștienți de faptul că izolaționismul, pe care îl reprezintă Trump, nu a mai fost în SUA din anii ‘30 și el a dus la catastrofa din anul 1939 – spune Daniel Fried, fost subsecretar de stat al SUA în problema sancțiunilor față de Rusia, într-un interviu acordat Rzeczpospolita și preluat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Redactor: De ce chiar înainte de întâlnirea cu Putin, Trump a trimis un tweet dând vina pentru relațiile proaste cu Rusia pe președinții americani anteriori ?

Daniel Fried: Așa-ceva nu ar fi făcut Obama, Clinton și unul din Bushi! În felul acesta Trump s-a situat în defensivă. Poate a considerat că va fi un gest de bunăvoință față de Putin? Dacă da, atunci este un semn că nu înţelege nimic din relațiile internaționale. Rezultatul va fi ca glumele cu care Roosevelt a încercat să-l domolească pe Stalin. Relațiile cu Rusia sunt proaste din cauza politicii agresive, pe care o duce Kremlinul. În reluarea dialogului cu Moscova nu este nimic rău, dar SUA nu pot plăti acest dialog cu renunțarea la propriile interese.

Redactor: În cursul întâlnirii între patru ochi cu Putin, Trump putea să-i propună un mare deal: scoaterea Iranului din Siria în schimbul ridicării sancțiunilor impuse Rusiei?

Daniel Fried: Trump este înclinat spre astfel de întelegeri, dar acest lucru este bun pentru amatori: din așa-ceva nu iese nimic bun. Congresul i-a interzis oricum președintelui ca el să decidă ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei. Este foarte posibil ca el în schimb să recunoască anexarea Crimeii. În versiunea optimistă mă aștept la înființarea unui grup de lucru privind pacea în Siria, precum și dezarmarea nucleară.

Redactor: Putea Trump să-i promită lui Putin retragerea armatei SUA din Polonia?

Daniel Fried: Putea, dar mi se pare puțin probabil acest lucru. Casa Albă are relații bune cu actualul guvern polonez nu numai din cauza strategiei de apărare, dar și din cauza abordării sceptice a acestui guvern în Uniune. Polonezii trebuie să fie conștienți de faptul că izolaționismul, pe care îl reprezintă Trump, nu a mai fost în SUA din anii ’30 și a dus atunci la catastrofa din anul 1939. El nu este Reagan, care s-a condus după principiile generale ale politicii stabilite de Wilson, Truman și Kennedy.

Redactor: Din moment ce Trump este atât de limitat în acțiuni de către Congres, cum poate face Putin un deal cu el?

Daniel Fried: Abordarea sceptică a NATO de către Trump, abordarea sa antagonistă față de Uniune, confruntarea cu Germania și Marea Britanie – toate acestea îl entuziasmează pe Puttin. Nu este nimic rău în negocierile comerciale dure cu Uniunea, dar trebui să fii conștient că fără Comunitate în Europa va fi război.

Redactor: Putin poate avea documente compromițătoare despre Trump?

Daniel Fried: Habar n-am.

Redactor: De ce Trump a vrut să discute cu Putin între patru ochi?

Daniel Fried: Are acest drept, deși de regulă la astfel de întâlniri participă consilierul pentru probleme de securitate națională. Problema este că rușii vor putea folosi ce a spus Trump, fără posibilitatea unei reacții din partea Americii. Putin controlează perfect orice amănunt, în timp de Trump merge înainte ca o forță a naturii și este mândru de acest lucru.

Redactor: O fi înregistrat cineva pe ascuns această discuție?

Daniel Fried: Dacă aș avea încredere în cineva că nu a făcut acest lucru, aceia sunt gazdele, finlandezii (râde).