Clubul rus pro-Kremlin de motocicliști Lupii nopții au deschis o filială în Slovacia, a anunțat marți ambasada Rusiei în această țară, stârnind "îngrijorare" în rândul autorităților de la Bratislava, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lupii nopții organizează în fiecare an raiduri controversate din Rusia până în Berlin, pentru a sărbători victoria Armatei Roșii asupra naziștilor în 9 mai 1945.

Țările Europei de Este consideră aceste expediții drept provocări și unele dintre ele, precum Polonia, interzic trecerea pe teritoriul lor.

Filiala slovacă a clubului a fost inaugurată în 23 iunie Dolna Krupa (nord-est), în prezența unui reprezentant al ambasadei ruse.

Potrivit paginii lor de interne, flilale similare există în mai multe țări fost comuniste.

"Observăm cu îngrijorare eforturile acestui club de a se instala în Slovacia", a reacționat Peter Susko, purtător de cuvânt al ministerului slovac al Afacerilor externe, pentru cotidianul slovac Pravda. "Considerăm că opiniile unora dintre membrii săi sunt dăunătoare", a adăugat el.

Lupii Nopții au venit masiv în peninsula ucraineană Crimeea imediat după anexarea sa, în martie 2014, și unii dintre membrii grupului au luptat alături de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei.

Creat în 1989, cu puțin timp înainte de prăbușirea URSS, clubul Lupii Nopții revendică 5.000 de membri pe teritoriul fostei URSS.

Analistul slovac în probleme de securitate Jaroslav Nad îl descrie drept o grupare paramilitară, subvenționată de guvernul rus și implicată în activități criminale. "Acest lucru face parte din războiul hibrid în curs", a declarat el. "Este incredibil că au putut să stabilească practic (în Slovacia) o bază militară cu sârmă ghimpată și nu înțeleg cum forțele de securitate tolerează asta", a spus el.