Șeful noului guvern socialist spaniol Pedro Sanchez a anunțat marți un nou impozit asupra băncilor, pentru a finanța sistemul de pensii, puternic deficitar în Spania, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vom introduce un impozit asupra sectorului financiar care are ca obiectiv completarea cotizațiilor la Securitatea socială și contribuirea la susținerea sistemului public de pensii și la demnitatea pensiilor bătrânilor noștri", a declarat acesta, în fața deputaților.

Sanchez a ajuns la putere în 1 iunie în urma votării unei moțiuni de cenzură împotriva predecesorului său, Mariano Rajoy, cu sprijinul stângii radicale Podemos.

Premierul nu a oferit niciun fel de detaliu legat de viitorul impozit.

Guvernul lui Mariano Rajoy s-a confruntat în ultimele luni cu manifestații masive ale pensionarilor care cereau majorarea pensiilor.

Pentru a putea plăti pensiile în 2017, conservatorii au acordat un credit de 10 miliarde de euro Securității sociale, după ce fondul special conceput cu acest scop a fost epuizat.

La sfârșitul lui 2017, datoria Securității sociale era de aproape 27,4 miliarde de euro.

Evoluția demografică a antrenat o creștere a ponderii pensiilor în bugetul de stat, ajungând de la 21,6% la 29% din cheltuieli în zece ani.