Avocații și militanții drepturilor omului din Liban salută un verdict favorabil dat de o Curte de Apel privind depenalizarea homosexualității, într-o țară arabă unde comunitatea LGBT este activă pentru a-și apăra drepturile, relatează AFP.

Families are Forever - documentar pentru prevenirea suicidului in randul tinerilor LGBTFoto: captura ecran

Curtea de Apel din Munții Liban (vest) a confirmat joi un verdict dat în primă instanță în ianuarie 2017, prin care nouă persoane acuzate de homosexualitate au fost eliberate, spunând că "acuzațiile față de inculpați reprezintă o practică a drepturilor lor esențiale".

Decizia este bazată pe un articol controversat din Codul Penal libanez, articolul 534, care nu evocă în mod explicit homosexualitatea, dar prevede pedepse de până la un an închisoare pentru relații sexuale ”contra naturii”.

Prin acest articol, "scopul legiuitorului nu este acela de a sancționa homosexualitatea, ci atacul asupra moralei publice", a declarat Curtea de apel în verdictul său, disponibil pe site-ul ONG-ului Legal-Agenda.

Relațiile homosexuale nu constituie crimă, din moment ce persoanele implicate sunt majore și nu se manifestă în spații publice, potrivit avocatului Karim Nammour din candrul Legal-Agenda.

Liban este considerată o țară mai ”tolerantă” decât alte state arabe în raport cu homosexualitatea, dar o mare parte a societății nu acceptă persoanele LGBT, iar poliția face regulat raiduri în locurile frecventate de comunitate.

”Curtea de Apela confirmat pentru prima oară decizia judecătorului din primă instanță: homosexualitatea nu este o crimă”, a scris pe Twitter una dintre cele mai importante asociații arabe pentru drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor și persoanelor transgender.

Patru tribunale au decis în primă instanță acest lucru, dar pentru prima dată aceste decizii sunt confirmate de către o Curte de Apel.

”Curtea de Apel are o anumită autoritate (...) este superioară ierarhic”, a spus Nammour.