Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marți Rusia pentru faptul că "nu a implementat măsurile de anchetă adecvate pentru identificarea comanditarului sau a comanditarilor crimei" în cazul ziaristei Anna Politkovskaia, în 2006, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Statul rus nu și-a îndeplinit obligațiile legate de eficiența și durata anchetei care îi reveneau în virtutea Convenției" europene pentru drepturile omului din 1950, arată CEDO, într-un comunicat.

Cu 5 voturi la 2 - judecătorii rus și slovac - CEDO a decis că a avut loc o "încălcare a articolului 2 al Convenției" privind "dreptul la viață".

Sesizată de familia victimeil, Curtea "subliniază că ancheta a ajuns la rezultate concrete deoarece cinci bărbați au fost declarați vinovați direct de crima", dar în contextul unei "crime de acest tip, nu putem considera că ancheta a fost adecvată și niciun efort nu a fost depus pentru identificarea comanditarului crimei".

"Autoritățile au elaborat o teorie legată de instigatorul la ucidere, orientând ancheta spre un om de afaceri rus care locuia în Londra, dar nu au precizat mijloacele puse în practică pentru a urma această pistă", continuă CEDO.

Potrivit Curții, autoritățile "ar fi trebuit să studieze și alte ipoteze, care indicau că agenți FSB, serviciile secrete rusești, sau administrația Republicii Cecene au fost implicați în asasinat".

"Ziaristă de investigații reputată, Anna Politkovskaia a anchetat în special acuzații de încălcare a drepturilor omului comise în Cecenia în timpul celei dea doua campanii efectuate în regiune împotriva rebelilor și a criticat în mai multe rânduri politica președintelui Vladimir Putin", reamintește Curtea.

Decizia nu e definitivă și poate fi atacată în apel.

În iunie 2017, Lom-Ali Gaitukaiev, declarat vinovat de organizarea asasinatului ziaristei, a murit în închisoare, unde ispășea o pedeapsă pe viață.

De origine cecenă, acesta era unchiul lui Rustam Mahmudov, care a fost declarat vinovat de uciderea ziaristei în vârstă de 48 de ani, la intrarea în locuința sa. Și acesta a primit o condamnare de închisoare pe viață.

Tribunalul l-a condamnat la 20 de ani de închisoare pe polițistul moscovit Serghei Hadjikurbanov, pentru participarea la pregătirea crimei.

Cei care au comandat crima nu au fost niciodată identificați de justiția rusă.