Marea Britanie va investi două miliarde de lire, aproximativ 2,26 miliarde euro, până în anul 2025 pentru construirea unei aeronave de luptă numită Tempest, a declarat Gavin Williamson, ministrul Apărării britanic, relatează BBC și Reuters, preluate deMediafax.

Aeronava de lupta TempestFoto: YouTube

Un model în mărime naturală al aeronavei Tempest a fost prezentat la spectacolul aviatic Farnborough.

Aeronava de luptă va putea fi manevrată de un pilot sau folosită pe post de dronă, a declarat Gavin Williamson.

Tempest are rolul de a înlocui aeronava de luptă Typhoon și va fi construită de compania BAE Systems.

Cel mai probabil, va fi gata pentru utilizare în anul 2035.

Gavin Williamson a declarat că programul are scopul de a asigura poziția de lider a Marii Britanii în domeniul tehnologiei pentru apărare și al aeronavelor de luptă.

"Suntem lideri în domeniul aeronavelor de luptă de peste un secol, cu tehnologii de invidiat la nivel mondial. Această strategie clarifică faptul că vrem ca lucrurile să rămână așa", a indicat el.

Ministrul a adăugat că Marea Britanie, momentan exclusă din cel mai recent program în domeniul apărării dintre Franța și Germania, ia în calcul colaborările cu alte națiuni.

"Acest lucru le arată aliaților noștri că suntem deschiși la colaborări pentru protejarea mediului aerian, în contextul intensificării amenințărilor. Acest model este doar o mică parte din imaginea viitorului", a adăugat Williamson.