Trump laudă Polonia, critică Germania și Occidentul - a fost mai mult sau mai puțin mesajul în partea mediilor de dreapta după recentul summit NATO din Bruxelles, scrie Rzeczpospolita, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este deja o chestiune mai puțin importantă faptul că încă o dată dă semne provinciala noastră manie de a arunca o ocheadă spre cei mai puternici. Fotografia președintelui Andrzej Duda discutând cu Donald Trump a devenit brusc o dovadă că actualii conducători duc o politică internațională corectă (pentru corectitudine trebuie să recunoaștem că și pentru adversarii “bunei schimbări” faptul că Duda încă nu a fost la Casa Albă este o dovadă că PiS duce o politică proastă).

Dar o problemă mai mică este cea despre provincialism. O problemă mult mai mare este să privești lumea prin prisma simpatiilor politice curente. Așa se explică faptul că despre președintele american se vorbește numai de bine, pentru că ne laudă, iar întruchiparea răului este Angela Merkel, care critică Polonia în problema respectării statului de drept și care a mai și aprobat construirea unei noi ramificații a gazoductului din Rusia.

Trump are interesul său în criticarea ordinii energetice europene. Polonezii ar cumpăra cu plăcere gaz lichefiat de la SUA, germanii nu prea. Dacă avem de învățat ceva de la Trump este mai curând această grijă pentru propriul interes. Pentru Polonia ar fi însă fatal, dacă am ajuta pe cineva să dezbine unitatea comunității europene. Nu vom fi calul troian al SUA în Europa dintr-un motiv foarte simplu: pentru interesele noastre sunt importante atât relațiile cu Uniunea, cât și cu SUA. Or, tocmai această Angela Merkel, neiubită de dreapta, a făcut mult în ultimii ani pentru a menține sancțiunile Uniunii împotriva Rusiei pentru ocuparea Crimeii, a cărei anexare este dispus să o recunoască președintele american.

Peste câteva zile, Trump se întoarce din Europa la Washington, iar Polonia rămâne mai departe între Germania și Rusia. Înaintea summitului de luni dintre Trump și Putin ar trebui să nu uităm în special acest lucru.