Directorul Microsoft solicită încadrarea recunoașterii faciale de către o lege federală, potrivitLe Monde.

MicrosoftFoto: www.vpnsrus.com

Într-un articol publicat pe site-ul gigantului software, Brad Smith avertizează că performanța acestei tehnologii se îmbunătățește, facilitând "memorarea" profilurilor unui număr tot mai mare de utilizatori într-o bază de date.

Potrivit lui Brad Smith, aceste progrese nu sunt periculoase: "Imaginați-vă asta ca pe un sistem de recunoaștere facială care găsește o fată dispărută identificând-o pe stradă."

Dacă sunt folosite însă în mod necorespunzător, ele prezintă un risc semnificativ pentru intimitate și libertatea de exprimare. "Imaginați-vă că guvernul vă urmărește peste tot pe unde vă plimbați fără permisiunea dumneavoastră și fără a vă informa.", spune Smith.

Președintele Microsoft subliniază că pericolele recunoașterii faciale nu se opresc la frontierele Statelor Unite. El solicită o reglementare internațională:

"Având în vedere caracterul global al acestei tehnologii, este probabil să existe o nevoie tot mai mare de interacțiune și chiar de coordonare internațională. E important să se urmărească o reglementare atentă a tehnologiei de recunoaştere facială, având în vedere ramificaţiile sale sociale largi şi potenţialul de abuz. Fără o abordare gândită, autorităţile publice se pot baza pe alternative tehnologice defectuoase sau părtinitoare pentru a decide pe cine să urmărească, cum să investigheze sau chiar pe cine să aresteze pentru o crimă.”, a scris acesta.

Microsoft este prima companie tehnologică mare care a ridicat problema securităţii când vine vorba de tehnologia de recunoaştere facială.