Numărul de civili uciși în Afganistan a atins un număr record în prima jumătate a anului în ciuda încetării focului de luna trecută. Decesele au crescut cu 1%, ajungând la 1692 de victime deși atentatele au scăzut cu 5%, arată raportul, potrivitThe Guardian.

lupte civile afganistanFoto: YouTube

Speranța că pacea s-ar putea instala într-o bună zi în Afganistan a fost alimentată luna trecuta printr-un armistițiu de trei zile cu ocazia sărbătorii Eid al-Fitr.

"Scurta încetare a focului a demonstrat că luptele pot fi oprite și că civilii afgani nu mai trebuie să suporte războiului", a declarat Tadamichi Yamamoto, înaltul oficial al ONU din Afganistan.

Cu toate acestea, privind luptele grele din întreaga țară din prima jumătate a anului și tentativele repetate de atentate sinucigașe din Kabul și marile orașe, raportul a scos în evidență situația dezastruoasă a țării în ceea ce privește securitatea. Raportul a subliniat, de asemenea, creșterea activității grupării Isis, reflectată în dublarea victimelor din Nangarhar, provincia estică cu capitala la Jalalabad, unde grupul militant a efectuat o serie de atacuri în ultimele luni.

Principalele cauze ale deceselor sunt atacurile cu bombe precum și atentatele sinucigașe sau alte "atacuri complexe", care au cauzat cu 22% mai multe victime decât în aceeași perioadă a anului trecut.