​Elon Musk este criticat de foarte mulți după ce l-a făcut ”pedofil” într-un mesaj pe Twitter pe scufundătorul britanic Vern Unsworth, considerat unul dintre artizanii salvării celor 12 copii prinși 18 zile în peștera din nordul Thailandei. Unsworth spusese că Musk a venit în Thailanda doar pentru imagine și că mini-submarinul propus nu avea nicio șansă în misiunea de salvare. Fondatorul Tesla a răbufnit într-o serie de mesaje pe Twitter, mesaje care apoi au fost șterse.

In pestera thailandezaFoto: Agerpres/AP

Unsworth, unul dintre salvatorii considerați eroi fiindcă misiunea a reușit, fusese întrebat într-un interviu ce părere are de submarinul propus de Musk. ”Să și-l bage unde îl doare”, a fost răspunsul care l-a înfuriat pe Musk. Unsworth a explicat apoi că submarinul era lung și rigid și că nu ar fi putut înainta mai mult de 50 de metri în pasajele strânte din peștera. El a spus că Musk habar n-avea de conformația peșterii și că s-a băgat în seamă doar pentru imagine.

Musk s-a înfuriat pe Twitter și a pus o serie de mesaje pe care apoi le-a șters. L-a numit ”pedo guy” pe Unsworth, a cerut să vadă un video cu operațiunea de salvare și a spus că nivelul apei era scăzut în Peștera 5, astfel că se putea intra și fără echipament special.

Submarinul propus de Musk nu a fost folosit, iar șeful operațiunilor de salvare, Narongsak Osatanakorn, a spus că submarinul era ”bun și sofisticat”, dar nu era practic în operațiunea propriu-zisă.

Musk a fost enervat și de faptul că salvatorul britanic a susținut că celebrul miliardar a fost rugat să plece cât de repede posibil când a ajuns la peșteră. Musk susține că a fost rugat de mai multe ori de salvatorii thailandezi să vină să ajute și spune că exact asta a și făcut.

Mulți au criticat implicarea lui Musk, spunând că operațiunea era cu o miză mult prea mare - viețile a 13 oameni - încât să fie cazul folosirii unor idei netestate.

Surse: USA Today, CNET