​​Joi, 12 iulie, președintele american Donald Trump şi-a semnalat încă o dată optimismul în legătură cu apropierea de Coreea de Nord, făcând un gest diplomatic fără precedent: publicarea unei scrisori primite de la Kim Jong-un, scrie Rador, care citeazăLe Soir.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proces "important" sau "fructuos", "încredere neclintită", "progres istoric". Cuvintele folosite de liderul nord-coreean în acest text datat 6 iulie sunt pline de căldură şi încredere și contrastează cu reacția înregistrată de secretarul de stat Mike Pompeo în timpul vizitei sale recente la Phenian.

"Facem progrese mari", a comentat Donald Trump pe Twitter, platforma aleasă pentru a difuza această scrisoare.

Totuşi, în misiva sa, liderul nord-coreean îi solicită lui Donald Trump "acțiuni concrete" pentru a-și consolida încrederea reciprocă. Acest lucru ar trebui să permită, spune el, o nouă întâlnire după summitul istoric din 12 iunie, de la Singapore. "Sunt ferm convins că printr-o voință puternică, eforturi sincere și abordarea unică pe care am avut-o, eu și d-voastră Excelenţă, în scopul de a deschide noi perspective între RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) şi Statele Unite vor avea succes", scrie Kim Jong-un.

Liderul nord-coreean vorbește despre "implementarea fidelă" a declarației comune adoptate pe 12 iunie la Singapore, dar nu abordează în mod direct problema centrală a procesului - denuclearizarea Peninsulei Coreene - și, prin urmare, regimul de la Phenian.