Autoritățile din Honduras au identificat peste 450 de copii separați de părinții lor în numele politicii americane de ”toleranță zero” privind migrația ilegală și lucrează la reunirea lor, a informat vineri guvernul, relatează AFP.

SUA - copiii migrantilor, tinuti in custiFoto: Captura YouTube

”Pe 9 iulie, 459 de minori hondurieni au fost separați de părinți, potrivit rapoartelor oficiale", a afirmat într-o declarație Ministerul de Externe din Honduras. Joi, directorul însărcinat cu protecția migranților, Liza Medrano, a evaluat acest număr la 313.

Un total de 289 de părinți din Honduras au fost, de asemenea, arestați în Statele Unite, potrivit ministerului.

La 7 mai, guvernul lui Donald Trump a ordonat separarea părinților intrați ilegal în Statele Unite de copiii lor înainte de a renunța la această măsură la sfârșitul lunii iunie, ca urmare a presiunii interne și internaționale.

O notă transmisă secretarului de securitate internă al SUA, Kirstjen Michele Nielsel, spune că "Ministerul de Externe din Honduras a salutat decizia autorităților americane de a pune capăt separării familiilor".

Ministrul Afacerilor Externe Maria Aguero a cerut ”de urgență” lista oficială a familiilor separate, dar și localizarea părinților și copiiilor pentru a fi reuniți.

Statele Unite au promis reunirea părinților și copiilor până cel târziu pe 26 iulie.