Proiectul premierului britanic de a păstra o relaţie economică strânsă cu UE după Brexit "va ucide probabil" posibilitatea de a încheia un acord de liber schimb cu Statele Unite, a afirmat preşedintele american, Donald Trump, citat de AFP și preluat deAgerpres.

Donald Trump si Theresa MayFoto: YouTube.com

"Dacă fac un astfel de acord - vom discuta cu Uniunea Europeană în loc să tratăm cu Marea Britanie - asta va ucide probabil acordul pe care Londra doreşte cu ardoare să îl încheie cu Washingtonul", a avertizat el într-un interviu acordat tabloidului britanic "The Sun" înainte de sosirea în Marea Britanie pentru o vizită de lucru.

Guvernul britanic a prezentat săptămâna aceasta detaliile planului privind viitoarea relație dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană după Brexit, în martie 2019.

Planul prevede crearea unei noi "zone de liber schimb pentru bunuri", destinată să menţină schimburi comerciale "fără fricţiuni" cu membrii UE. Ar urma să se permită, printr-un "aranjament vamal simplificat", "evitarea unei frontiere dure între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda".

Propunerile au atras critici din partea euroscepticilor.

"Dacă fac asta, atunci acordul comercial cu Statele Unite probabil nu se va încheia", a avertizat Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă și-a exprimat regretul că Theresa May nu i-a ascultat sfatul de a se arăta mai dură în negocierile cu Bruxelles-ul.

Marea Britanie i-a întins covorul roşu lui Trump în prima zi a vizitei sale oficiale în ţară, în speranţa că va încheia un acord de liber schimb cu Statele Unite, "aliatul cel mai apropiat, dar şi prietenul cel mai drag", potrivit premierului britanic, Theresa May.