Promisiunea președintelui ales al Mexicului de a guverna "aproape de popor" este categorică: el nu va locui în reședința prezidențială, își va reduce salariul, va călători pe linii aeriene comerciale și nu va avea gărzi de corp. Andres Manuel Lopez Obrador, AMLO, așa cum este poreclit, un veteran al stângii, ales pe baza unui program anticorupție și antisistem, se deplasează înconjurat de un roi de jurnaliști și admiratori înfocaţi, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fără mașină blindată, AMLO este în permanență în contact direct cu cei care îl aşteaptă cu zecile, zi și noapte, în fața sediului său de campanie care îi servește, deocamdată, drept birou. Când, săptămâna tecută, președintele ales s-a dus la Palatul Național pentru a se întâlni cu actualul președinte Enrique Peña Nieto, hoarda de jurnalişti și admiratori lipiţi de maşina sa a împiedicat protocolurile de securitate.

Forțele de poliție nu au putut împiedica intrarea mulțimii în palat. O femeie a reușit să-şi croiască drum spre Lopez Obrador, care a îmbrăţişat-o. "Nu vreau să am gărzi de corp, cetățenii vor avea grijă de mine".

O asemenea strategie este o "eroare totală, care este mai mult rezultatul unui capriciu, decât al raţiunii", a declarat Alejandro Hope, consultant pentru probleme de securitate. Pentru viitorul ministru de interne, Olga Sanchez, președintele "trebuie să aibă, evident, un sistem de securitate care să o protejeze, pentru că este în joc guvernarea, dacă nu chiar şi stabilitatea statului".

Alejandro Hope a continuat: "Cineva trebuie să garanteze integritatea președintelui și a familiei sale, secretul contactelor sale, logistica deplasărilor sale și securitatea șefilor de stat care vizitează Mexicul". În fața criticilor, AMLO și-ar fi reconsiderat poziția și ar avea totuşi în vedere un sistem de securitate alternativ, chiar dacă el refuză să apeleze la Statul Major prezidențial.