În Regatul Unit, primarul din Sheffield a stârnit vâlvă pe internet în momentul când a spus că Donald Trump e un om de nimic şi i-a interzis intrarea în oraş. Cam în acelaşi timp, am aflat că unui balon gigantic în formă de bebeluş de culoare portocalie i s-a permis să plutească deasupra Londrei în timpul vizitei oficiale a lui Trump din 13 iulie. Nu e greu să simţi un sentiment de mândrie naţională în faţa unei asemenea acţiuni de protest fermecător de britanic, scrie de Caroline Lucas în Newsweek, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În acelaşi timp, ne sunt vii în minte groaznicele imagini cu copii închişi în cuşti, strigându-şi părinţii şi ajunşi la mila unui regim de frontieră brutal. Cu câteva săptămâni înainte ca guvernul britanic să aştearnă covorul roşu şi să înceapă să se pregătească pentru carnavalul rezistenţei noastre, Trump ne-a reamintit din nou în mod dureros că e unul dintre cei mai periculoşi oameni din lume, că urmările acţiunilor sale sunt extrem de grave şi vă trumpismul pune întreaga planetă în pericol.

Să luăm de exemplu schimbarea climei - respingerea fenomenului de către Trump nu e simplă retorică. Ea se manifestă aproape zilnic. Numai în ultima săptămână, l-am văzut cerându-i Arabiei Saudite să îşi sporească producţia de petrol la dublul aşteptărilor pieţei în timp ce el reduce la jumătate fondurile SUA alocate lumii în curs de dezvoltare tocmai din cauza vitregiei climei. Şi, desigur, asemenea acţiuni sunt rezultatul faptului că, acum un an pe vremea asta, Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris - o confirmare anticipată a poziţiei sale faţă de un eventual dezastru ecologic.

Miza este imensă. Tocmai de aceea este vital ca rezistenţa noastră în faţa lui Trump să nu se limiteze la o singură zi de proteste, indiferent cât de spectaculoasă ar putea fi ea. S-ar putea ca Trump însuşi să fie o problemă-unicat pentru Statele Unite. Dar ideologia toxică a "trumpismului" se răspândeşte în întreaga lume şi inclusiv aici, în Marea Britanie. O nouă şi periculoasă încarnare a extremei drepte se mobilizează pe străzile noastre mai mult ca niciodată, în timp ce guvernul Regatului Unit propagă cu fiecare ocazie vrajbă şi sărăcie. În cazul în care Brexitul se va realiza, Regatul Unit se va afla în mod periculos la cheremul acestui imprevizibil preşedinte al "Americii prioritare", iar puii infestaţi cu clor sunt doar începutul.

Da, vinerea aceasta, să ne ridicăm cu toţii împotriva lui Trump. Dar acesta ar fi doar începutul la ceea ce ar trebui să facem. Trebuie să ne ridicăm împotriva oricărei manifestări a politicii sale toxice, şi trebuie să facem asta zi de zi. Trebuie să reunim familiile de refugiaţi şi să-i primim în Marea Britanie. Trebuie să păstrăm în pământ combustibilul fosil şi să investim în alernative reciclabile. Trebuie să eliminăm toate formele de discrimare oriude şi-ar face apariţia.

Numai aşa îl vom putea opri pe Trump cu adevărat.