Grupările paramilitare implicate în uciderea consilierului municipal din Rio, Marielle Franco, au preluat controlul asupra zonelor folosind "violența, moartea și execuțiile sumare", potrivitThe Guardian.

crime de razboiFoto: YouTube

Asasinii au purtat uniforme militare și cagule negre atunci când au ajuns în Seropédica, un oraș cu 84.000 de locuitori de lângă Rio de Janeiro, și au început să alunge în mod sistematic traficanții de droguri. Cei care au refuzat să plece au fost uciși.

"Au fost trei săptămâni de decese", a spus un rezident - care, ca mulți localnici, încă nu dorea să i se facă cunoscut numele. "Mulți oameni știu, dar nu vor să vorbească."

Cunoscute sub numele de "miliții", grupările paramilitare - care adesea includ ofițeri de poliție și pompieri - au început să controleze zonele de vest din Rio de Est încă de când au apărut la începutul anilor 2000. Așa cum au făcut-o în Seropedica, aceștia au sosit în mod obișnuit într-un cartier, pretinzând că vor alunga criminali și dealeri - dar curând au început extorcarea prin taxe de protecție.

"A fost ca o taxă, asta a spus toată lumea, pentru a păstra securitatea cartierului", a spus rezidentul. De atunci, diferite grupuri militare au exercitat un control discret și eficient în Seropedica și în alte cartiere din jurul orașului Rio, cunoscute sub denumirea de Baixada Fluminense.

"Omuciderea este folosită ca un instrument de forță și de a impune teroare asupra comunității", a declarat Daniel Braz, coordonator al grupului de crimă organizată al procurorilor de la Rio. După ce ani de zile au fost în umbră, milițiile braziliene se află acum în centrul atenției după asasinarea din martie a Marielle Franco - fostul consilier municipal al orașului Rio și a șoferului acesteia, Anderson Gomes.