Guvernul britanic a pezentat joi, la Parlament, detaliile planului său pentru relațiile cu Uniunea Europeană după Brexit, care prevede o "zonă de liber-schimb pentru produse", dar conține și prevederi legate de imigraţie, relatează AFP.

Theresa MayFoto: Agerpres/AP

Aprobat vinerea trecută, planul a provocat demisiile a doi miniștri și a alimentat veleităţile de rebeliune în cadrul majorităţii conservatoare.

Când noul ministru pentru Brexit, Dominic Raab, a luat cuvântul în Camera Comunelor pentru a prezenta documentul, acesta a fost întrerupt de protestele zgomotoase ale deputaţilor, care se plângeau că nu primiseră exemplare ale documentului, obligându-l astfel pe preşedintele camerei să întrerupă şedinţa timp de câteva minute.

Raab a descris planul guvernamental drept ”inovator”.

Prin această Carte Albă, Londra doreşte instituirea unei noi ''zone de liber schimb pentru bunuri”, destinată să menţină schimburi comerciale ''fără fricţiuni'' cu UE.

Planul va permite, printr-un ''aranjament vamal simplificat'', ''evitarea unei frontiere dure între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda'', o linie roşie trasată atât de Bruxelles, cât şi de Londra.

Sectorul serviciilor va face obiectul unul nou acord, care va oferi Regatului Unit ”libertatea de a trasa propria cale în domeniile cele mai importante ale economiei sale''.

Guvernul recunoaște că, pentru servicii, un astfel de acord ar implica ''mai multe bariere'' faţă de cele existente acum şi va priva instituţiile financiare de ''paşaportul lor european'' care le permite să opereze liber pe continent.

Londra a denunțat o ”lovitură dură” pentru centrul financiar britanic.

În ceea ce privește circulația persoanelor, Londra vrea să dezvolte ”un nou cadru care să respecte controalele britanice la frontiere", permițând cetățenilor să călătorească "în țările lor respective".

Marea Britanie va rămâne membră a agenţiilor Europol şi Eurojust şi va dezvolta acorduri de ''coordonare'' în chestiunile de politică externă şi de apărare. Desfăşurările actuale de ''capacităţi operaţionale'' de pe cele două maluri ale Canalului Mânecii ar urma să fie de asemenea menţinute.

În marja summitului NATO de la Bruxelles, Theresa May a asigurat că propunerile sale ”răspund voturilor britanicilor” care au votat Brexitul la referendumul din 2016.

Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a reacţionat pe Twitter la propunerile Londrei, anunţând că este ''nerăbdător să negocieze cu Regatul Unit săptămâna viitoare''.