Președintele american Donald Trump le-a spus joi aliaților din NATO, într-o întâlnire cu ușile închise, că trebuie să își majoreze la 2% din PIB cheltuielile pentru apărare până în ianuarie 2019, deoarece în caz contrar America va merge de una singură, au declarat pentru Reuters doua surse apropiate discuțiilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ultimatumul a fost formulat în cadrul unei sesiuni a summitului NATO. "A spus că trebuie majorate cheltuielile până în ianuarie 2019 sau Statele Unite vor merge de unele singure," a spus una dintre aceste surse.

Cu toate acestea, nu a amenințat direct cu retragerea formală din NATO, au precizat aceste persoane.

Inițial,agenția germană de presă DPA, care cita o sursă, și cea belgiană, Belga, afirmă că Donald Trump a amenințat cu ieșirea din NATO dacă Aliații nu fac eforturi imediate pentru majorarea cheltuielilor militare, după cum scrie lesoir.be.

Președintele american Donald Trump a lansat joi un nou atac împotriva aliaților din NATO, acuzând cheltuielile insuficiente pentru apărare și practicile comerciale europene, într-o sesiune cu ușile închise a summitului Alianței, scrie Reuters, care citează două surse. Președintele american „a profitat de timpul pe care îl avea alocat pentru a reveni asupra chesitunii" cheltuielilor militare, potrivit unei surse citate de AFP. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, "a convocat deci o reuniune", a adăugat sursa citată. "O sesiune extraordinară" asupra acestui subiect "este în curs".

UPDATE 12:36 Donald Trump le-a cerut aliaților „să atingă obiectivul de alocare a 2% din PIB pentru apărare pe termen scurt”, potrivit unei surse citate de Reuters

UPDATE 12:29 Trump nu a amenințat cu retragerea din NATO, în ciuda tonului aspru pe care l-a folosit, precizează Reuters, care citează două surse din Alianță.

Întrebate dacă Trump a fost folosită amenințarea de părăsire a Alianței, ambele surse au răspuns: "Nu".

UPDATE 12:26 Donald Trump și-a înăsprit considerabil tonul în ce privește cheltuielile pentru Apărare, nominalizând Germania, Spania și Belgia.

Liderii Alianței au cerut țărilor partenere Ucraina și Georgia să părăsească reuniunea pentru o sesiune neprogramată, la care participă doar aliații, potrivit surselor citate.

Trump avea programată, în cursul dimineții, participarea la reuniunea Consiliului Nord Atlantic la nivel de șefi de stat și de Guvern cu Georgia și Ucraina, care trebuia să se încheie la ora 10,00. Discuțiile, tensionate și centrate pe bugetele de Apărare, s-au prelungit însă și nu s-au încheiat nici la această oră, astfel încât Trump și-a anulat toate întâlnirile bilaterale.

Acesta a fost și motivul anulării întâlnirii bilaterale pe care Trump o avea programată cu președintele Klaus Iohannis.