În ajunul unei întâlniri de joi între miniștrii de Interne ai UE cu privire la problema migrației, Viena declară că dorește să propună o modificare a regulilor de azil, astfel încât cererile să fie studiate în afara Europei. Austria, care își asumă președinția rotativă a UE timp de șase luni, ar dori ca în viitor să fie imposibil să se solicite azil pe teritoriul european, potrivit Rador, care citează Le Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul de Interne, Herbert Kickl (FPÖ, extrema dreaptă), a declarat marți (10 iulie) într-o conferință de presă că orice altă soluție ar "incita contrabandiștii să spună: "Vă iau banii ca să vă duc în Uniunea Europeană, pentru că aveți garanția că veți putea să solicitați azil cu probabilitatea foarte scăzută de a fi trimiși înapoi".

În modelul susținut de Austria, cererile de azil vor fi înregistrate în taberele de refugiați din afara Europei "de un fel de comisie mobilă", potrivit lui Kickl. Doar exilații proveniţi din ţări vecine directe ale UE ar putea solicita azil pe teritoriul UE.

Ministrul a asigurat că nu vede nicio contradicție cu Convenția de la Geneva care definește statutul de refugiat: "Nu găsesc nicăieri în acest text că Europa trebuie să fie responsabilă de cererile de azil ale unor persoane venind din regiuni aflate la mii de kilometri de Europa".

Problema migrației și viitorul dreptului la azil în Europa, o sursă de tensiune între cele 28 de state membre, vor figura pe agenda unei reuniuni a miniștrilor de interne din UE, care va avea loc joi la Innsbruck, în sudul Austriei. Miniștrii german, austriac și italian vor organiza, de asemenea, discuții bilaterale și trilaterale.

În cadrul acestei reuniuni, ministrul austriac dorește să le propună colegilor săi înființarea, în statele voluntare din afara UE, unor "centre de returnare" pentru solicitanții de azil respinși care nu pot fi imediat trimişi înapoi în țara de origine.

Propunerea de modificare a regulilor de azil a fost elaborată într-un document de lucru al președinției austriece a UE de la începutul lunii iulie, inițial confidențial, și publicat în ultimele zile în presă. Acest document consideră că printre solicitanții de azil, "mulți sunt deosebit de sensibili la ideologii ostile libertății sau susținând violența". Documentul propune să se garanteze azilul numai "pentru cei care respectă valorile UE și drepturile și libertățile fundamentale ale acesteia" .