În pofida simpatiei sale evidente față de cauza catalană, premierul scoțian Nicola Sturgeon a păstrat mereu distanța, o prudență căreia urma să îi pună capăt miercuri, ea acceptând să se întâlnească pentru prima dată cu președintele separatist catalan, Quim Torra, potrivit Rador care citează La Libre.

Quim TorraFoto: Captura YouTube

De asemenea, dl.Torra trebuie să se întâlnească și cu fostul lider catalan Clara Ponsati, care locuiește în Scoția, dar care este în pericol să fie extrădată în Spania pentru participarea la declarația unilaterală de independență a Cataloniei.

D-na. Ponsati, profesor de economie la Universitatea St. Andrew (Coasta de Est), și Quim Torra vor vorbi dimineața la Edimburgh în timpul unei conferințe de presă la ora 10:00 GMT, înainte ca liderul catalan să se întâlnească cu Nicola Sturgeon, șefa separatiștilor scoțieni din SNP.

Pentru Michael Keating, profesor la Universitatea din Aberdeen, această întâlnire a devenit posibilă datorită revenirii "la normal, într-o anumită măsură", a situației din Catalonia, după încercarea de secesiune din octombrie 2017.

De multă vremre, separatiştii catalani și scoțieni împărtășesc afinități, după cum reiese şi din sprijinul acordat de sute de catalani care s-au deplasat în Scoția în timpul referendumului de independență din 2014, câştigat în cele din urmă de susținătorii menținerii Scoţiei sub tutela britanică (55%).

Naționaliștii scoțieni înșiși au manifestat anul trecut pentru cauza separatistă catalană şi mai mulţi aleşi locali s-au dus în Catalonia.

Nicola Sturgeon și-a exprimat îngrijorarea atunci când forțele de securitate spaniole au încercat să împiedice desfășurarea referendumului asupra independenței Cataloniei și i-au agresat pe protestatari, făcând cel puțin 92 răniți.

Dar, de asemenea, ea a păstrat o anumită distanță, îngrijorată să nu prejudicieze eforturile scoțienilor de a obține independența regiunii septentrionale față de Marea Britanie, subliniază Michael Keating.

D-na Sturgeon acționează "cu multe precauţii" având în vedere că în cele din urmă va trebui să conteze pe sprijinul Spaniei dacă o Scoție devenită independentă va încerca să adere la Uniunea Europeană după Brexit, spune profesorul.

Organizarea acestei întâlnirii a expus-o pe d-na Sturgeon criticilor membrilor Partidului Conservator din Scoția, care au evocat afirmaţii anterioare făcute de Quim Torra la adresa spaniolilor și pe care detractorii săi le consideră "xenofobe".

"D-nei Nicola Sturgeon și SNP-ului le place să spună că vor denunța pe oricine folosește un limbaj părtinitor sau intolerant.

Dar toate acestea dispar atunci când este vorba despre alți separatiști, așa cum o dovedeşte covorul roșu derulat" pentru dl Torra, a lansat Maurice Golden, un parlamentar conservator scoțian. Alți comentatori au subliniat, de asemenea, o diplomație cu geometrie variabilă în faptul că Nicola Sturgeon îl va primi pe președintele separatist catalan, dar a refuzat să se întâlnească cu președintele american Donald Trump, care va merge în Scoția săptămâna aceasta.