Curtea Supremă din Spania a încheiat marți ancheta asupra tentativei de secesiune a Cataloniei din luna octombrie a anului trecut și a ordonat suspendarea fostului președinte separatist catalan, Carles Puigdemont, din funcția sa de deputat regional. "Judecătorul Pablo Llarena a încheiat ancheta asupra cazului procesului de secesiune" și a dispus "suspendarea din funcție a lui Carles Puigdemont și a altor cinci deputați (regionali) acuzați de revoltă", care se află în detenție provizorie, a informat Curtea într-un comunicat, potrivit Rador, care citează Le Vif.

Carles PuigdemontFoto: Facebook/ Carles Puigdemont i Casamajo

Acum, după ce ancheta s-a încheiat, liderii separatişti vor putea să fie aduși în fața justiției. Potrivit presei spaniole, procesul ar putea avea loc în octombrie. În total, 25 de lideri separatiști catalani sunt acuzați pentru rolul lor în tentativa secesionistă din 27 octombrie, ziua în care parlamentul catalan a votat o zadarnică declarație unilaterală de independență. Treisprezece dintre aceștia sunt acuzați de revoltă și riscă o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare.

Nouă dintre cei treisprezece sunt în prezent în detenţie provizorie, în timp ce patru au fugit în străinătate, precum Carles Puigdemont, care așteaptă în Germania o hotărâre judecătorească privind cererea de extrădare a Spaniei. Dacă vor să-şi păstreze majoritatea absolută în parlamentul catalan, separatiștii vor fi nevoiţi să-i înlocuiască pe cei șase deputați care nu au putut participa la sesiunile parlamentare, dar care și-au dat votul prin procură altor separatiști.

"Această decizie descrie nivelul calității democratice a statului spaniol", a subliniat Carles Puigdemont pe Twitter. "Votul cetățenilor este ignorat de o 'justiție' care continuă să facă politică", a adăugat el. Decizia Curții Supreme vine după prima reuniune la nivel înalt între noul șef al guvernului spaniol, Pedro Sanchez, și președintele separatist catalan Quim Torra, care a permis reluarea dialogului, dar a și constatat menținerea antagonismului pozițiilor lor.

Quim Torra a repetat astfel că nu va renunța "în niciun fel" la independența Cataloniei, în timp ce guvernul spaniol a respins orice idee a unui referendum de autodeterminare.