NATO a invitat miercuri Macedonia să deschidă negocierile pentru a adera la Alianţa Nord-Atlantică, după acordul cu Grecia asupra numelui țării, relatează Reuters și AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Ușa NATO este și va rămâne deschisă. Am convenit să invităm guvernul de la Skopje să înceapă tratativele de aderare '', a explicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei conferințe de presă. ”Odată ce toate procedurile naționale vor fi încheiate pentru a finaliza acordul asupra numelui” țării, a precizat el.

Pentru ca Macedonia să adere la Alianţa Nord-Atlantică, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele din punct de vedere constituţional. Numai după aceea parlamentul grec va ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO, relatează Agerpres.

Acordul încheiat de Macedonia şi Grecia a întâmpinat opoziţia fermă a naţionaliştilor din ambele ţări.

Începând din 1991, când Macedonia a devenit suverană în urma dezmembrării fostei Iugoslavii, Atena a acuzat-o de tentativă de însuşire a moştenirii elene a provinciei greceşti omonime şi chiar de aspiraţii teritoriale faţă de Grecia.