Grecia va lua "măsurile necesare pentru a garanta interesul național" după o "ingerință" a unor oficiali ruși în negocierea disputei dintre Grecia și fosta republic Iugoslavă Macedonia, a declarat miercuri o sursă guvernamentală, pentru AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această sursă nu a confirmat natura acestor "măsuri" și nici nu a furnizat mai multe detalii, după ce cotidianul grec Kathimerini a scris că Atena se pregătește să expulzeze doi diplomați ruși și să interzică intrarea în țară pentru alți doi.

"A existat o problemă de ingerință în dosarul macedonean", a spus această sursă.

"Rusia va lua măsuri reciproce, așa cum este cazul în astfel de circumstanțe", a declarat la Moscova un purtător de cuvânt al ministerului rus aș Afacerilor Externe.

Atena și Skopje au semnat la jumătatea lui iunie un acord pentru rezolvarea diferendului vechi de 27 de ani legat de numele Macedoniei, și care vizează în special ridicarea veto-ului intrării în NATO pentru această mică republică.

Alianța urmează să ia act miercuri de acest avans la summitul de la Bruxelles, afirmând că este gata să integreze țara după ce acest acord, care prevede schimbarea numelui în "Macedonia de Nord", va fi aplicat integral de Skopje.

Citând surse diplomatice, Kathimerini a anunțat că Atena să pregătește să "expulzeze imediat doi diplomați printre care Victor Yakovlev, un angajat al ambasadei Rusiei la Atena", și să interzică intrarea în țară pentru alți doi diplomați.

Sursa guvernamentală a subliniat însă că Atena "menține canalele de comunicație" cu Rusia, cu care Grecia "nu are probleme".

Reamintim că Grecia nu expulzat diplomați ruși după otrăvirea în Marea Britanie a fostului agent dublu rus Serghei Skripal, spre deosebire de alte țări europene.