​​Brett Kavanaugh, în vârstă de 53 de ani, era unul dintre favoriţii în cursa pentru înlocuirea judecătorului Anthony Kennedy. Pe lângă faptul că a fost unul dintre raportorii pentru raportul Starr, acesta a lucrat cu George W. Bush, potrivit Rador, care citeaza Diario de Noticias.

Brett KavanaughFoto: Wikipedia

Conservatorul Brett Kavanaugh, care l-a cercetat pe Bill Clinton în privinţa scandalului Lewinsky din anii '90 și care a lucrat la Casa Albă cu George W.Bush, a fost ales de către președintele american Donald Trump pentru locul lăsat vacant de judecătorul Anthony Kennedy la Curtea Supremă a SUA.

"Cu excepția declarațiilor de război și de pace, aceasta este cea mai importantă decizie pe care un președinte o poate adopta", a menţionat Trump, înainte de a-și dezvălui alegerea. "Ceea ce contează nu sunt opiniile politice ale judecătorilor, ci dacă aceştia le pot lăsa la o parte și să facă ceea ce le cere legea și Constituția.Sunt încântat să spun că am întâlnit, fără îndoială, acea persoană", a declarat președintele, înainte de a anunța numele lui Kavanaugh.

Judecătorul se află la Casa Albă împreună cu familia sa, soția lui, Ashley (care a fost secretara personală a lui Bush) și cele două fiice, precum și părinții.

Traseu

Kavanaugh este un judecător în vârstă de 53 de ani care a studiat la Yale și a venit să lucreze pentru bărbatul pe care îl poate înlocui acum în cea mai înaltă instanță judiciară federală din SUA.

Numele său va trebui să fie confirmat de Senat, într-o procedură care se întrezăreşte a fi lungă și complicată. Judecător de curte de apel în cadrul districtului Columbia (Washington D.C.) din 2006, se mișcă foarte bine în cercurile politice de la Washington. Kavanaugh a făcut parte din echipa procurorului special Ken Starr, care l-a cercetat pe fostul președinte Clinton ca urmare a aventurii sale cu Monica Lewinsky.

De asemenea, a lucrat în calitate de consilier la Casa Albă a lui George W. Bush, unde și-a întâlnit soția. În luna octombrie, a decis (ulterior abrogată) interzicerea avortului unei tinere imigrante ilegale arestate în SUA. În argumentația sa, el a criticat faptul că se deschide o ușă pentru ca migranții minori să poată face avort "la cerere" într-un centru de detenție al autorităților americane.

Kavanaugh este un textualist (este împotriva interpretării legii care nu se bazează pe text) și un originalist (interpretarea Constituției nu este dinamică, trebuie să se adapteze la ceea ce era gândirea momentului în care a fost aprobată). "Filosofia mea juridică este simplă. Un judecător trebuie să fie independent și trebuie să interpreteze legea, nu să facă legea", a afirmat Kavanaugh în discursul său după ce a fost desemnat oficial de Trump.

A doua numire în mai puțin de doi ani

Cu mai puțin de doi ani în funcție, Trump are șansa de a alege al doilea judecător de la Curtea Supremă, după ce l-a numit pe Neil Gorsuch în ianuarie 2017. Noul loc vacant de la Curtea Supremă apare ca urmare a deciziei decanului judecătorilor, Anthony Kennedy, care este în funcție de 30 de ani și care are 81 de ani, să se pensioneze. În ciuda faptului că este conservator, el a votat deseori cu liberalii în chestiuni precum dreptul la avort sau legalizarea căsătoriei homosexuale.

"Judecătorul pe care îl desemnează Trump poate fi foarte bine votul decisiv la Curtea Supremă în deceniile următoare ", a declarat pentru "DIÁRIO DE NOTÍCIAS" profesorul de drept de la Universitatea George Washington, David Fontana. "Este sigur să spunem că, în general, această numire va înclina curtea spre dreapta, dar este imposibil să se facă un pronostic asupra unor chestiuni specifice", a afirmat Fontana, referindu-se la o eventuală decizie de redeschidere a dezbaterii privind dreptul la avort odată cu revizuire deciziei Roe v. Wade, care l-a legalizat la nivel național în 1973.

Roe v. Wade

Una dintre problemele care vor cântări la confirmarea lui Kavanaugh în Senat este dreptul la avort. În afara faptului că Trump dispune de o majoritate cu o marjă minimă (51 republicani faţă de 49 democrați), există senatoare republicane care au declarat deja că nu vor susține un candidat care se pronunţă pentru revizuirea hotărârii istorice din 1973.

Poziția lui Kavanaugh asupra acestui subiect nu este cunoscută, iar Trump arată că nu va întreba direct candidații dacă doresc sau nu revocarea deciziei istorice. Cu toate acestea, el va fi confruntat cu acest lucru în audierile din Senat.