Donald Trump a afirmat marți că întâlnirea sa cu Vladimir Putin din Helsinki ar putea fi mai ușoară decât summitul NATO din Bruxelles sau chiar vizita din Marea Britanie, în momentul în care pleacă într-un turneu european de peste o săptămână, scrie AFP.

Donald Trump si Vladimir PutinFoto: Agerpres/EPA

"Este NATO, Marea Britanie (...) și este Putin", a declarat el, de pe peluza Casei Albe, vorbind despre programul său. "Sincer, Putin ar putea cel mai ușor dintre toți. Cine ar fi crezut", a continuat Trump, vorbind despre primul său summit bilateral prevăzut lunea viitoare cu omologul său rus.

"Cred că faptul de a te înțelege bine cu Rusia, de a te înțelege bine cu China, de a te înțelege bine cu ceilalți este un lucru bun. Nu un lucru rău, sunt ani de când o zic", a spus Trump, înaintea summitului care va avea loc în capitala finlandeză.

Președintele american, care călătorește cu soția sa Melania, se va deplasa prima oară în Belgia, unde avionul său va ateriza în cursul serii, pentru a participa la summitul NATO de miercuri și joi, o reuniune care se anunță foarte tensionată.

Trump reproșează fără încetare membrilor NATO că nu își majorează suficient cheltuielile militare, un mesaj pe care l-a repetat marți dimineața.

"Avem mulți aliați. Nu pot abuza de noi. Uniunea Europeană nu poate abuza de noi. Am pierdut 151 de miliarde de dolari în comerț (cu UE) anul trecut. În plus de asta, cheltuim cel puțin 70% pentru NATO și sincer asta îi ajută mai mult decât pe noi", a avertizat el.