Finlanda ia în considerare reluarea controalelor la graniță pentru persoanele din statele din Spațiul Schengen, pentru patru zile, în timpul summitului dintre președintele american Donald Trump și omologul său rus, Vladimir Putin, care va avea loc în data de 16 iulie, relatează Mediafax, care citează Reuters.

Donald Trump si Vladimir PutinFoto: Captura YouTube

„Pentru a îmbunătăți securitatea, considerăm că reluarea controalelor de la granițe este un lucru justificat”, a declarat Kimmo Elomaa, oficial din Ministerul de Interne.

Acesta a adăugat că scopul este împiedicarea accesului persoanelor care ar putea deranja ordinea publică și securitatea în timpul summitului.

Guvernul va lua decizia finală în cadrul unei întâlniri de vineri. Summitul va avea loc luni, 16 iulie, la Helsinki.

Mai multe proteste au fost planificate în perioada vizitei celor doi președinți în Helsinki. Cel mai mare protest va avea loc duminică și va promova pacea, problemele de mediu, drepturile omului și democrația.

Cele 26 de țări europene din Spațiul Schengen au un acord prin care toți cetățenii pot circula liber, fără controale la graniță.

Finlanda a reluat controalele la graniță în 2008, pe perioada întâlnirii miniștrilor de externe ai Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa.