După ce duminică, la Messina, au debarcat 106 migranţi salvaţi de ambarcaţiunea misiunii europene (ghidată de italieni) Eunavformed, Matteo Salvini a intervenit şi a anunţat că intenţionează să închidă porturile şi pentru navele misiunilor internaţionale. Dar Ministerul Apărării subliniază că Ministerul de Interne nu are nicio competenţă în această privinţă, potrivit Il Messaggero, citează Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"După ce am oprit navele ONG-urilor, joi, voi prezenta la summit-ul european de la Innsbruck cererea Italiei de a bloca sosirea în porturile italiene a navelor misiunilor internaţionale prezente în Marea Mediterană. Din nefericire, guvernele italiene din ultimii cinci ani au semnat acorduri (în schimbul a ce anume?) pentru ca toate aceste nave să descarce imigranţii în Italia. Cu guvernul nostru, muzica s-a schimbat şi se va schimba", a spus vice-premierul italian, Matteo Salvini. Spre seară, la o petrecere a Ligii de la Adro, în provincia Brescia, Salvini a anunţat că "birourile noastre lucrează" pentru a reduce "până la sfârşitul acestei luni costul presupuşilor refugiaţi - costuri care, în majoritate, sunt de cel puţin 10 euro de persoană - pentru a economisi o jumătate de miliard de euro pe an, pe care mi-ar plăcea să îi investesc în securitate". "În fiecare zi îmi amintesc că trebuie să fiu cu picioarele pe pământ, să nu pierd niciodată dorinţa de a învăţa, de a înţelege, de a sta în mijlocul oamenilor, pentru că nu vreau să ajung ca Matteo Renzi", a adăugat Salvini. Miercuri seara, ministrul de interne se va întâlni cu colegul său german, Horst Seehofer, şi, înainte de summit, va avea loc o întâlnire tripartită între Italia, Germania şi Austria.

"Eunavformed este o misiune europeană autorizată de Ministerul de Externe şi de Ministerul Apărării, nu ţine de competenţa Ministerului de Interne. Trebuie schimbate regulile de angajare a misiunii, iar acest lucru trebuie făcut în forurile, nu la Innsbruck", unde va avea loc summit-ul miniştrilor de interne ai UE. Acţiunea "trebuie să fie coordonată la nivel guvernamental, altfel Italia nu obţine nimic, decât câteva titluri în ziare", au afirmat surse din Ministerul Apărării.

Nava cu migranţii salvaţi de misiunea Eunavformed a fost primită la Messina de sute de persoane cu tricouri roşii, care susţineau iniţiativa promovată de Libera, ANPI, ARCI, şi Legambiente în favoarea găzduirii migranţilor. Refugiaţii erau la bordul navei militare irlandeze Samuel Beckett, care a acostat la Nürnberg. Operaţiunile de salvare urgentă au fost coordonate de prefectura din Messina, căpitănia porturilor, forţele de ordine, Crucea Roşie şi asociaţiile de voluntariat. Printre migranţi se aflau 93 de bărbaţi, 11 minori şi două femei, una dintre ele, însărcinată. Primul ajutor a avut loc în zona Sar Libica, în noaptea de 4 spre 5 iulie, la câteva ore după ce ambarcaţiunea a părăsit portul Garabulli. După operaţiunile de salvare, patrula irlandeză a cerut Romei permisiunea de a debarca migranţii, iar Ministerul de Interne a indicat portul din Messina.

La întâlnirea de la Adro, Salvini a lansat acuzaţii la adresa magistraturii care, în opinia sa, foloseşte justiţia în scopuri politice: "Se vor lupta cu noi în toate felurile, vor folosi televiziunile, vor folosi vreun judecător sau vreun magistrat. Eu nu am nimic cu magistratura, dar dacă cineva foloseşte roba sau salariul public pentru a face politică, asta nu îmi place deloc. Pentru că justiţia este un lucru prea serios pentru a o folosi în scopuri politice", a spus liderul Ligii. Apoi, Salvini a anunţat o posibilă vizită în Rusia: "Dacă reuşesc, duminică, voi pleca într-o misiune politico-fotbalistică. Profit de ocazie ca să mă duc, dacă voi putea, la Moscova, pentru finala Campionatului Mondial de Fotbal. Sper doar să nu câştige o echipă dintre cele patru care sunt în semifinale. Apoi, merg să mă întâlnesc cu ministrul rus de interne, cu care să discut despre acţiuni împotriva terorismului islamic, care pare învins, dar nu este. Iar apoi mă voi întâlni cu Putin. De oameni ca el, care urmăresc interesele propriilor cetăţeni, ar fi nevoie cu zecile în ţara asta", a conchis Salvini.