Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că "adevărata frontieră în Europa" este cea care îi separă pe "progresişti" şi pe "naţionalişti", şi că această înfruntare se va afla în centrul alegerilor pentru Parlamentul European în 2019, scrie AFP, citată de Agerpres.

Emmanuel MacronFoto: Captura video

"Frontiera adevărată care traversează Europa este astăzi cea care îi desparte pe progresişti de naţionalişti (...) Va fi dificil, însă lupta este în mod clar deschisă" şi va fi "în centrul mizelor alegerilor europene din 2019", a afirmat Macron, adresându-se parlamentarilor francezi reuniţi în congres la Versailles, în apropiere de Paris.

Preşedintele francez a pledat pentru o refondare a proiectului european pentru "o Europă mai suverană, mai unită, mai democratică".

Referindu-se la "proiectul francez" de reformare a UE, care se loveşte de slăbirea poziţiei cancelarului german Angela Merkel şi de ascensiunea continuă a populismelor, inclusiv în state fondatoare ale Uniunii, precum Italia, Emmanuel Macron a fost de părere că acest proiect a permis deja "progrese reale, pe care unii le credeau imposibile".

El a citat în special acordul franco-german din iunie, care "a permis să se pună bazele unui buget al zonei euro", şi să fie instituită o "politică de apărare", prin lansarea de către opt state a unei "iniţiative europene de intervenţie".

"Totuşi, aceste progrese reale nu trebuie să facă uitate îndoielile (...) Europa este încă prea lentă, prea birocratică, prea divizată pentru a înfrunta brutalitatea schimbărilor politice, de securitate, migratorii şi tehnologice", a atenţionat Macron.

El a subliniat că "nici provocărilor comerciale, nici provocărilor climei, nici provocărilor economice şi monetare nu li se poate răspunde în izolare, şi cu atât mai puţin provocării migratorii". "În aceste domenii, soluţia nu poate fi decât cooperarea europeană", a pledat şeful statului francez.

"Nicio politică naţionalistă pe termen scurt nu va rezolva cu nimic situaţia migraţiei", un subiect care "nu poate fi rezolvat nici în emoţia ce creează confuzie, nici în închiderea şi replierea naţionaliste", a mai afirmat preşedintele Macron.