​Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a prezentat luni un nou cabinet, cu 16 miniștri, încredințându-i portofoliul cheie al Finanţelor ginerului său, Berat Albayrak, scriu AFP și Reuters.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

UPDATE: Numirea ginerelui lui Erdogan în funcția de ministru al Finanţelor și Trezoreriei a dus imediat la deprecierea lirei turcești, care a pierdut luni aproape 3,5% din valoare în fața dolarului, și a crescut îngrijorările cu privire la independența băncii centrale.

Căsătorit cu fiica cea mare a lui Erdogan, Esra, Berat Albayrak (40 de ani) ocupă din 2015 postul cheie de ministru al Energiei și a cunoscut în ultimii ani o ascensiune de invidiat.

Portofoliul Apărării a fost atribuit șefului Statului Major, Hulusi Akar. Actualul ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, a fost menținut în funcție. Și Suleyman Soylu va păstra portofoliul Internelor.

Președintele Erdogan a anunţat componenţa noului guvern al Turciei într-o ceremonie la Ankara, la câteva ore după ce a depus el însuși jurământul pentru un nou mandat de cinci ani ca șef al statului, cu puteri sporite, conform noii Constituţii.

În noul cabinet nu va mai exista funcţia de premier, ci doar una de vicepreşedinte al țării, post în care Erdogan l-a numit pe Fuat Oktay, un tehnocrat care în trecut a condus Agenția turcă pentru gestionarea situațiilor de urgență (Afad).