Mick Jagger, legendarul solist al Rolling Stones, a invitat polonezii să rămână atașați valorilor democratice, în timpul unui concert susținut duminică la Varșovia, răspunzând astfel la apelul fostului președinte Lech Walesa, care îi ceruse să susțină lupta polonezilor pentru "apărarea libertății", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sunt prea bătrân ca să fiu judecător, dar suficient de tânăr pentru a cânta", a spus Mick Jagger, în poloneză, potrivit unei înregistrări a concertului publicată de cotidianul liberal Gazeta Wyborcza.

"Știți că am venit în Polonia în urmă cu mult timp, în 1967", a continuat Mick Jagger, în engleză, referindu-se la primul concert al Rolling Stones în Polonia, unul dintre primele susținute de un grup occidental de cealaltă parte a Cortinei de Fier.

"Sper că veți rămâne atașați la tot ce ați învățat de atunci, Dumnezeu să vă binecuvânteze!", a adăugat el.

Lech Walesa a cerut sâmbătă, pe Facebook, celui mai mare grup rock and roll în activitate să susțină lupta polonezilor "pentru apărarea libertății", în plică controversă asupra reformelor judiciare demarate de guvernul conservator.

Lech Walesa, 74 de ani, fostul șef al sindicatului Solidaritatea , laureat al premiului Nobel pentru Pace 1983, a afirmat că "în Polonia se petrec în prezent lucruri rele".

"Mulți oameni în Polonia apără libertatea, dar au nevoie de susținere. Dacă puteți spune sau face ceva în timpul trecerii prin Polonia, acest lucru ar însemna ceva important pentru ei", a scris Lech Walesa, care a jucat un rol esențial în căderea regimului comunist.

Apelul său vine la o săptămână după criza legată de Curtea supremă poloneză. Șefa Curții, Malgorzata Gersdorf, a refuzat să plece din funcție, în condițiile în care președintele Andrzej Duda i-a trimis un decret de pensionare.

Conservatorii din partidul Drept și Justiție (PiS) argumentează aceste reforme prin necesitatea de a îmbunătăți eficiența tribunalelor și de a lupta cu "casta coruptă a judecătorilor" ancorați în trecutul comunist.