Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a făcut apel la conducerea Coreii de Nord să urmeze calea Vietnamului, pentru a depăși ostilitățile din trecut cu Statele Unite, după ce a fost mustrat de regimul de la Phenian pentru eforturile sale de a elabora o înțelegere privind denuclearizarea peninsulei nord-coreene, informeazăThe Guardian.

Mike Pompeo si Kim Jong UnFoto: White House

Pompeo i-a cerut liderului nord-coreean, Kim Jong-un, să urmeze exemplul Vietnamului și să reproducă "miracolul" creșterii economice prin îmbunătățirea relațiilor cu SUA, jurând că America își respectă promisiunile făcute foștilor rivali.

Declarația sa vine după ce Phenianul a anunțat sâmbătă că nu intenționează să efectueze dezarmarea globală unilaterală, despre care Donald Trump a afirmat că ar reprezenta rezultatul summitului cu omologul său nord-coreean de pe 12 iunie.

Ministerul de externe din Coreea de Nord a descris discuțiile dintre delegațiile americane și cele nord-coreene ca fiind "regretabile", contrazicând astfel în mod categoric evaluarea optimistă pe care a făcut-o Pompeo.

"Faptul că am ales să cooperăm - și nu să luptăm - reprezintă dovada că, atunci când o țară decide să își creeze un viitor mai bun alături de SUA, vom urma promisiunile americane", a declarat Mike Pompeo, întărind angajamentul lui Donald Trump de a contribui la îmbunătățirea economiei Coreii de Nord și de a furniza asigurări în ceea ce privește securitatea, cu condiția renunțării la armele nucleare.