Întregul proiect european trebuie regândit, a declarat Nigel Farage. Brexitul nu este deloc un acord finalizat, a subliniat Tony Blair. Politicianul franco-german Daniel Cohn-Bendit a stat de vorbă cu cei doi politicieni foşti "grei" britanici - Nigel Farage, fost lider al partidului eurosceptic UKIP şi Tony Blair, fost premier al Marii Britanii - în cadrul emisiunii "Uncut", emisiune Euronews destinată actualităţii politice, citează Rador.

Tony Blair (foto arhiva)Foto: Agerpres

Un proiect falimentar

Nigel Farage, eroul Brexitului, a declarat că nu are niciun rost să ai democraţie, atâta timp cât Comisia Europeană este cea care îţi conduce ţara. Politicianul eurosceptic a mai spus că UE este "un proiect falimentar şi trebuie stopat complet". UE trebuie să accepte că "nu funcţionează încercările sale de a impune oamenilor sentimentul unei naţiuni şi identităţi europene", a mai spus Nigel Farage.

"Dacă mă întrebaţi despre Europa, dacă iubesc cu adevărat acest continent, dacă iubesc toate naţiunile europene, care sunt diferite între ele, dacă cred că trebuie să facă comerţ împreună, să fie prietene unele cu altele - răspunsul meu este da, da, da şi da. Doresc cooperare europeană, dar cred că acest model pe care îl avem, cu un guvern centralizat la Bruxelles, la distanţă de oameni şi departe de alegători, nu funcţionează. Şi mai cred că şi oameni precum dvs. [Daniel], care au crezut în acest proiect timp de 50 de ani, ce să spun... E timpul, de fapt, nu pentru regândirea Brexitului, dar pentru regândirea întregului proiect european".

Votul pentru Brexit, partea a II-a

Fostul premier britanic, Tony Blair, afirmă că nu e totul condamnat atunci când vine vorba de ieşirea Marii Britanii din blocul european. Tony Blair consideră că este un rost pentru un vot, partea a II-a, pentru Brexit. Politicianul britanic susţine că premierul britanic, Theresa May, s-ar putea lăsa descoperită, având o poziţie fragilă în Camera Comunelor, unde a pierdut majoritatea.

"Când în sfârşit a decis care este poziţia ei de negociere, nu cred că există o majoritate pentru niciuna dintre poziţiile aflate în prezent în dezbatere în Parlamentul de la Londra, şi anume: rămânerea aproape de Europa, caz în care trebuie să ne supunem legilor UE, ceea ce îi va face pe oameni să se întrebe de mai trebuie Brexit; şi, a doua poziţie, o despărţire clară de Europa, caz în care vor fi pagube economice însemnate, iar oamenii vor spune că e un preţ cam mare", subliniază Tony Blair. Fostul premier mai spune că dezbaterile din Parlament s-ar putea finaliza cu un blocaj politic, iar singura cale de rezolvare ar fi să fie prezentată problema poporului britanic: voi sunteţi cei care luaţi decizia finală, am avut doi ani de negocieri, ştiţi ce opţiuni avem, trebuie să decideţi: vreţi cu adevărat să mergeţi înainte, ţinând cont de aceste circumstanţe?