Șapte bărbați au fost condamnați joi la mai mult de zece ani de închisoare pentru lovirea violentă a unui membru al minorității albaneze din Macedonia, în timpul violențelor în parlament din 2017. Pe 27 aprilie 2017, o sută de susținători ai dreptei naționaliste, unii mascați, au invadat clădirea din Skopje, în încercarea de a se opune cu forța numirii unui albanez în funcția de președinte al Parlamentului, potrivit Rador.

Cel care urma să devină la puţin timp după aceea prim-ministru, social-democratul Zoran Zaev, a fost lovit, la fel ca şi jurnaliștii, polițiștii și câțiva aleși. Dar cea mai violentă agresiune l-a vizat pe Ziadin Sela, un deputat albanez, care a fost spitalizat în stare gravă. "Inculpații au încercat să-l ucidă pe deputatul Ziadin Sela. Imaginile suprinse de camerele de supraveghere oferă dovezi clare", a declarat judecătoarea Slavica Andrevska.

Aceasta a dat sentințe de închisoare de la 10 ani şi jumătate până la 13 ani şi jumătate. "Viața mea este ruinată, sunt terminat", a spus Nikola Vojmoinovski, cel care a primit cea mai grea pedeapsă. Mai mulți acuzați au plâns la auzirea verdictului. În luna martie, procuratura a anunțat inculparea a treizeci de persoane pentru "subminarea ordinii constituționale și a securității de natură teroristă", inclusiv a cinci deputați ai VMRO-DPMNE (dreapta naționalistă) și foști responsabili din poliție.

Procesul urmează să înceapă pe 22 august. Ei sunt pasibili de pedepse cu până la 25 de ani de închisoare. În cea mai mare parte slavă, Macedonia are o populaţie de 2,1 milioane de locuitori. Conform estimărilor, între 20 și 25% sunt albanezi. Principalele lor partide s-au alăturat social-democraților în 2017 pentru a încheia un deceniu de putere exercitată de dreapta naționalistă, al cărui fost șef și fost prim-ministru, Nikola Gruevski, este urmărit penal pentru abuz de putere și corupție, potrivit La Libre, citat de Rador.