Ambasadorii UE i-au atras atenția premierului Republicii Moldova, Pavel Filip, într-o întâlnire la Chișinău, că invalidarea alegerilor pentru Primăria Capitalei privează cetățenii de primarul ales democratic în 3 iunie 2018 și subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului, relateazăJurnal.mdșiRadio Europa Liberă.

Pavel FilipFoto: gov.md

Ambasadorul Uniunii Europene și ambasadorii statelor membre UE la Chișinău s-au întâlnit vineri cu premierul Pavel Filip și membri ai guvernului pentru a-l informa asupra poziției UE după invalidarea alegerilor pentru primăria Chișinău, se spune într-un comunicat de presă dat publicității de Delegația Europeană de la Chișinău.

„Asemenea decizii subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului așa cum a fost subliniat și de Parlamentul European în Rezoluția adoptată la 5 iulie privind Republica Moldova. Cu această ocazie, a fost subliniată necesitatea ca autoritățile Republicii Moldova să găsească modalități democratice de a soluționa această situație fără precedent”, se spune în declarația Delegației UE la Chișinău.

De asemenea, au fost reamintite așteptările Uniunii Europene că autoritățile Republicii Moldova vor garanta independența justiției, conform angajamentelor internaționale asumate, drept unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și un aspect îndelung așteptat de către cetățenii Republicii Moldova.

„UE și statele membre vor continua să urmărească cu foarte mare atenție procesul de reforme și funcționarea instituțiilor statului în Republica Moldova și implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, care are scopul de a îmbunătăți viața cetățenilor Republicii Moldova”, se arată în declarație.

Totodată, a fost reamintit anunțul Comisiei Europene că, până la îndeplinirea precondițiilor politice legate de democrație, statul de drept și drepturile omului, plata primei tranșe din Asistența Macrofinanciară rămâne suspendată.

Potrivit Rezoluției cu privire la criza politică din Republica Moldova, UE consideră că, în urma deciziei de a invalida alegerile pentru funcția de primar la Chișinău, rezultatele alegerilor au fost anulate în mod netrasarent și este un semn îngrijorător și semnificativ al deteriorării continue a aplicării standardelor democratice în Republica Moldova.