Un tribunal din Turcia a condamnat, vineri, șase jurnaliști la pedepese cu închisoarea de până la peste 10 ani pentru legături cu puciul eșuat din iulie 2016, a spus grupul pentru drepturile omului Amnesty International, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

30 de jurnaliști ai fostului ziar Zaman, văzut ca apropiat al clericului Fethullah Gulen, au fost trimiși în judecată la două luni după încercarea de lovitură de stat.

Gulen a trăit în exil autoimpus în Pennsylvania din 1999, iar Ankara îl învinovățește pentru puciul eșuat. El a negat orice implicare.

Vineri, un Tribunal a condamnat jurnaliștii Sahin Alpay și Ali Bulac la câte 8 ani și nouă luni de închisoare pentru ”aparteneNță la o organizație teroristă”, în timp ce Mumtazer Turkone și Mustafa Unal au fost condamnați la câte 10 ani de închisoare și șase luni de închisoare, potrivit Amnesty. Jurnaliștii au respins acuzațiile.

Amnesty International consideră că jurnaliștii au fost condamnați doar pentru scrierile lor critice ”prezentate ca dovezi”, a spus Fotis Fillippou, director de campanie pentru Europa a Amnesty International.

Alți cinci jurnaliști cercetați în același proces au fost achitați.

”Condamnarea celor șase jurnaliști sub acuzații de terorism fără dovezi credibile arată că încercarea sistematică de a reduce la tăcere mass-media din Turcia continuă”, a spus Filippou.

După 20 de luni de închisoare, Alpay a fost eliberat în martie și a fost pus sub arest la domiciliu, după ce Curtea Constituțională a Turciei a decis de două ori că i-au fost încălcate drepturile și a cerut eliberarea acestuia din închisoare.

Autoritățile din Turcia au reținut și pus sub acuzare 77.000 de persoane suspectate de legături cu puciul eșuat, a spus ministrul turc de Interne în martie. De asemenea, au fost închise 130 publicații.

Erdogan a spus că anumiți jurnaliști au ajutat la ”hrănirea” teroriștilor prin scrisul lor.