UE, Rusia și China anunță că vor să permită Iranului să exporte în continuare petrol, în ciuda amenințărilor americane

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 6 iulie 2018, 17:55 Actualitate | Internaţional


Iran
Foto: pixabay.com
Uniunea Europeană, Rusia și China au afirmat vineri voința comună de a permite Iranului să "continue" să exporte petrol și gaze naturale, în ciuda dorinței Statelor Unite de a stopa exporturile iraniene de țiței, scrie AFP.

Acest angajament al șefilor diplomației celor cinci puteri rămase părți ale acordului privind dosarul nuclear iranian (Germania, China, Franța, Marea Britanie și Rusia) face parte dintr-o listă de 11 obiective definite vineri la Viena în cadrul unei reuniuni cu Iranul pentru salvarea acestui acord.

După retragerea, in mai, din acordul încheiat în 2015, Statele Unite au cerut tuturor țărilor să stopeze complet importurile de petrol iranian până în 4 noiembrie dacă vor să evite sancțiunile americane restabilite după retragerea Washingtonului.

Europenii dialoghează cu Iranul în încercarea de a convinge republica islamică să rămână parte a acordului prin care Iranul se angajează să nu obțină arma atomică.

După peste două ore de discuții, participanții la reuniunea de la Viena au publicat o listă de 11 obiective pentru "furnizarea de soluții practice cu scopul menținerii normalizării relațiilor comerciale și economice cu Iranul", potrivit unui publicat comun.

Printre aceste obiective figurează, pe lângă susținerea exporturilor de petrol iranian:
 • "prezervarea și menținerea canalelor financiare eficiente cu Iranul
 • continuarea comunicațiilor maritime, terestre, aeriene și feroviare
 • promovarea acoperirii creditului pentru export
 • o susținere clară și eficientă pentru operatorii economici care fac comerț cu Iranul
 • încurajarea noilor investiții în Iran
 • protejarea operatorilor economici pentru investițiile lor și alte activități financiare cu Iranul".
Semnatarii nu precizează însă prin ce mijloace concrete vor să facă față acestor provocări, în condițiile în care spectrul revenirii sancțiunilor americane a început deja să alunge investitorii străini din Iran.

1600 vizualizari

 • +1 (21 voturi)    
  cam de cacao (Vineri, 6 iulie 2018, 18:02)

  levierul [utilizator]

  O sa vedem cum Romania, Israel si USA vor interzice importurile din Iran.
  Mari oameni romanii astia mancatori din palma lui Trump. Una este sa stii de frica Rusiei, alta e sa fii prost gramada cat sa nu intelegi ca iti tai craca. Pe langa toate astea, de unde sunt companiile petroliere din Romania de azi? Impotriva cui ne punem?
  • -7 (11 voturi)    
   O să le blocheze foarte simplu (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 4:02)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   SUA controlează sostemul de transferuri financiare internaționale - așa numitl SWIFT. Oricine tranzacționează fie și un cent în Iran e exclus din sistem. Pentru o bancă asta înseamnă falimentul.

   În plus orice instituție sau persoană ce încalcă embargoul are bunurile din SUA blocate și ulterior confiscate dacă nu-și poate dovedi nevinovăția în fața unui tribunal american. Chiar și tranzacțiile prin intermediari sunt supuse acelorași pedepse: Prima oară ești avertizat că ăla cu care faci afaceti încalcă embargo-ul. A doua oară te execută fără milă ca pe el. Nu pleacă companiile occidentale din Iran pentru că-s emoționate de zbieretele lui Trump. Pleacă de frica falimentului.
   • +8 (10 voturi)    
    heh (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 15:25)

    CRMS [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Epoca SWIFT-ului se apropie de sfarsit..stai sa vezi.Alternative exista ( Currencies Direct, Moneycorp si chiar crypto) dar sunt sigur ca UE si China pot pune la punct ceva nou daca vor cu plata in euro.
    In plus de asta inghetarea de active americane pot sa faca si Rusia si China .
    Asta-i drumul pierzaniei pentru SUA daca o apuca pe el mai ales dupa iritarea produsa de taxele vamale introduse de Trump.
    • -1 (5 voturi)    
     Ce vorbești?! (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 16:53)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui CRMS

     Europa nu-i în stare să-și facă un sistem bancar funcțional din cauza suprareglementării și suprataxării ce omoară din fașă orice umbră de spirit creativ. Europa nu mai e capabilă să inventeze nimic. Neosocialismul a anchilozat-o cu totul. Chinezii și rușii sunt la rândul lor în aceeași soi de blocaj.

     Iranul cu toată populașia sa imensă are o economie un pic mai mare ca a României. Îți imaginezi că ORICINE riscă să oiardă acesul pe piața americană pentru a avea în schimb acces pe cea a Iranului?!
     • 0 (2 voturi)    
      In Europa studentii aveau card cu PIN (Duminică, 8 iulie 2018, 9:48)

      aramos [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      si chip in timp ce acestea erau disponibile doar clientilor corporate in Sua. America fost printre ultimele state avansate economic care a introdus cardurile cu chip si inca folosesc pe scara larga cecurile de hartie. Europa conduce la inovatie, a se vedea companiile din fintech, Revolut, Transferwise.
      • +1 (1 vot)    
       Nu procepi chestia cu cardurile (Duminică, 8 iulie 2018, 17:12)

       Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui aramos

       Tu nu faci distincția între cardul de debit și cel de credit. Cardul de debit (cu PIN) e echivalent unei tranzacții cu cash: definitivă și ireversibilă. Tranzacțiile cu credit card se pot „disputa” între 30 și 90de zile. Dacă ăla imi vinde un produs sau un serviciu prost și refuză să-mi dea banii înapoi eu practic pot anula tranzacția prin procedura de „dispute”, care e simplă și rapidă. Iar în America clientul are întotdeauna dreptate. În plus pe cartdul de credit am „liability $0”. Dacă e furat sau sau spart respobsabilitatea mea a $0 cu condiția să anunț banca în 48 de ore de la tranzacția frauduloasă sai de la furt. Există „cash back” - primesc între 1% și 5% înapoi din tot ce cumpăr pe credit card. Majoritatea cardurilor oferă dobândă 0% între 12 și 18 luni și plfon de 4-5 ori venitul meu lunar. Nu folosesc debit carul decât să scot cash. Nu cumpăr nimic cu el.

       Da se mai foșosesc cecuri pe hărtie, money order, cashier check, etc. faptul că ai mai multe modalități de plată după cum ai chef e un plus și nicidecum un minus.

       De când sunt în țara asta n-am plătit nici un comision bancar. Nici măcar atunci când eram un student amărât cu o bursă meschină la Georgetown. Inclusiv creditul pentru casă are o dobândă clară și fixă pe 10, 15, 20 sau 30 de ani. fără nici un fel de alte comisioane. În momentul când o altă bancă mi-a oferit o dobândă mai bună refinanțarea a durat sub o oră. Când am ajuns să am destui bani în fondul meu de pensie privată am devenit propriul meu bancher și mi-am refinanțat casa prin el. Adică imi plătesc dobânzi scutite de taxe mie însumi și pot depăși astfel legal limita de $18500/an conribuție scutită de taxe la fondul de pensii. Acum înțeleg de ce nu prea văd medici de peste 40-45 de ani în spitalul în care lucrez: Asta e vârsta la care omul iese la pensie și se dedică călătoriilor prin lume sau golfului. God bless America!
       • +1 (1 vot)    
        N-ai inteles (Luni, 9 iulie 2018, 13:03)

        aramos [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

        Americanii foloseau inca carduri cu banda magnetica cand europenii aveau de mult carduri securizate cu chip si PIN. De aceea in Europa s-a redus dramatic frauda cu carduri pe cand in SUA a continuat ani buni din cauza cardurilor slab securizate. Cecurile pe hartie sunt o dovada a inapoierii tehnologice, au costuri ridicate si pot fi falsificate usor.

        Cam utopica descrierea SUA. Realitatea arata un pic diferit.

        Is it great to be a worker in the U.S.? Not compared with the rest of the developed world
        https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2018/07/04/is-it-great-to-be-a-worker-in-the-u-s-not-compared-to-the-rest-of-the-developed-world/
   • +3 (3 voturi)    
    Sua nu controleaza SWIFT (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 15:51)

    aramos [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    SWIFT is a cooperative society under Belgian law owned by its member financial institutions with offices around the world. SWIFT headquarters, designed by Ricardo Bofill Taller de Arquitectura are in La Hulpe, Belgium, near Brussels. The chairman of SWIFT is Yawar Shah, originally from Pakistan, and its CEO is Gottfried Leibbrandt, originally from the Netherlands.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Society_for_Worldwide_Interbank_Financial_Telecommunication

    Pe de alta parte nu-i asa de simplu cum crezi tu. Sua poate impune sanctiuni doar companiilor americane, nu are jurisdictie asupra altor state. Daca incearca confiscarea bunurilor companiilor straine din Sua vor urma masuri similare cu bunurile companiilor americane din celelalte tari. Un razboi din care nu castiga nimeni.

    Trump nu a facut decat sa izoleze Sua si sa uneasca forte care altfel nu au nimic in comun.
    • -1 (3 voturi)    
     Vom vedea cine îl controleză în Noiembrie (Duminică, 8 iulie 2018, 0:41)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui aramos

     Iranul a fost exlus din sistemul SWIFT la decizia unilaterală a administrației Bush jr. A fost readmis cu chiu cu vai în 2015 după semnarea acordului. Va zbura din nou din afacere în noimebrie 2018 odată ce sancțiunile unilaterale le SUA intră în efect....
     • +2 (2 voturi)    
      Vom vedea (Duminică, 8 iulie 2018, 9:58)

      aramos [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      Because it is based in Brussels, it is subject to European Union laws. In 2012, the EU imposed sanctions on Iranian banks, and SWIFT expelled 30 Iranian members, including the country’s central bank.

      If the EU refrains from excluding Iran from SWIFT, the U.S. could sanction the cooperative, but that could prove harmful to American interests as it would have major consequences for the global financial system.

      If SWIFT becomes unreliable, there would be huge demand for alternative transaction information systems such as those offered by blockchain startups and authoritarian states to fill the void.

      Russia and Iran are already reportedly looking at blockchain-based payment systems as an alternative to SWIFT and as a way to avoid transactions in dollars.

      SWIFT, with Europe’s help, could be able to cling to its neutrality and help preserve the Iran deal until the U.S. is ready to talk sense again.
      https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-05-18/how-europe-can-keep-money-flowing-to-iran

      In 2012, due to Europe’s concern about Iran’s nuclear program and under the threat of U.S. sanctions, the European Union required SWIFT to cut major Iranian banks off from its network, a measure that severely impacted Iran’s access to the global financial system.

      Faced with renewed U.S. sanctions, SWIFT management will probably again cut Iran off from its network. But if Europe decides to fight with Washington, European governments could enact laws to legally require that SWIFT provide services to Iranian banks as long as the banks complied with European law. While the Trump administration would doubtless vociferously oppose this, the Treasury Department would find it virtually impossible to actually sanction SWIFT for providing services that SWIFT was legally required to offer under controlling European law.
      http://thehill.com/opinion/international/388153-america-faces-real-threat-from-europe-to-block-iran-sanctions
      • -2 (2 voturi)    
       Vom vedea într-adevăr cine e la butoane (Duminică, 8 iulie 2018, 17:17)

       Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui aramos

       Te asigur că până în la ternenul de 14 Noimebrie nimeni nu va mai face tranzacșii cu Iranul. Exact așa a fost și în 2007 când administrația Bush a decis exluderea Iranului din sistemul SWIFT. UE a chirăit un pic dar s-a executat pentru că nu are alternativă,..
       • +1 (1 vot)    
        Bush doar a propus (Luni, 9 iulie 2018, 12:49)

        aramos [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

        Europenii au decis. SWIFT se supune legislatiei europene. Atunci europenii erau in aceasi barca cu americanii, insa acum Trump a decis sa paraseasca barca si de aceea europenii nu vor mi sustine scoaterea bancilor iraniene din SWIFT. Americanii nu pot face nimic ca sa schimbe asta.
 • -9 (13 voturi)    
  hehe (Vineri, 6 iulie 2018, 19:44)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Ce companie selecta :)) Mai lipsea Turcia si era totul “sehr gut” :)) Si cu drepturile (p)omului cum ramane? Sau alea sunt doar pentru fraieri?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version