Un fost scafandru al marinei thailandeze a murit vineri în timp ce intervenea în cadrul operațiunilor de salvare a celor 12 copii și a antrenorului lor de fotbal rămași captivi într-o grotă din Thailanda, unde autoritățile au avertizat că timpul pentru evacuare este "limitat", scrie AFP. O înregistrare video îl arată pe fostul scafandru declarând, înainte de misiune, că ”îi vom aduce acasă pe copii”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ofițerul Saman Kunan, în vârstă de 38 de ani, a rămas fără oxigen în drum spre ieșirea din peșteră. Misiunea lui era să depoziteze rezerve de oxigen pe traseul inundat pe care urmează să îl parcurgă copiii.

„Treaba lui era să depoziteze rezerve de oxigen. Din păcate, nu a mai avut destul oxigen pentru el când voia să iasă din peșteră”, a declarat guvernatorul regiunii Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, scrie Mediafax, citând BBC și CNN.

Kunan părăsise marina thailandeză, dar s-a întors să ajute în această misiune. Scafandrul a fost scos din peșteră de către partenerul său, dar nu a putut fi resuscitat.

„După ce a depozitat rezervele de oxigen, pe drumul spre ieșire, ofițerul Saman Kunan a leșinat din cauza lipsei de oxigen. Partenerul acestuia a încercat să îi ofere primul ajutor, dar fără succes. L-am dus apoi în altă cameră, unde mai mulți salvatori au încercat același lucru, dar Kunan a rămas inconștient”, a declarat comandantul marinei, Arpakorn Yookongkaew.

Moartea scafandrului ridică acum semne de întrebare legate de siguranța operațiunilor de salvare a grupului prins în grota inundată din Tham Luang.

Marina thailandeză a lăsat să se înțeleagă că echipele de salvatori ar putea să nu aibă altă alegere decât o tentativă de evacuare complexă și riscantă, admițând pentru prima oară că s-ar putea să nu fie posibilă așteptarea finalului sezonului musonic.

"La început, credeam că acești copii vor putea rămâne mult timp acolo. Dar situația s-a schimbat, timpul este acum limitat", a declarat șeful comandourilor marine, Apakorn Yookongkaew, unul dintre conducătorii celulei de criză.

Un vânt de pesimism a alungat bucuria generată de descoperirea copiilor, la începutul săptămânii. Aceștia sunt slăbiți, dar sănătoși, și sunt adăpostiți în adâncul peșterii, la mai mulți kilometri de intrare.

O bună parte a copiilor, cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, nu știu să înoate și niciunul nu a făcut scufundări, ceea ce complică și mai mult operațiunile.

Pentru moment, un scufundător experimentat are nevoie de 11 ore pentru a face drumul dus întors până la copii: șase ore pentru dus, cinci ore pentru revenire, grație curentului.

Parcursul are o lungime de mai mulți kilometri, cu treceri dificile pe sub apă.

Decesul scafandrului thailandez, Saman Kunan, ilustrează aceste riscuri.

Operațiunea de salvare va continua, a adăugat Arpakorn. „Pot să garantez că nu ne vom panica, nu vom opri misiunea și nu vom lăsa sacrificiul prietenului nostru să fie în zadar”.

Nivelul de oxigen din camera unde se află grupul a scăzut la 15%. Nivelul obișnuit este de aproximativ 21%.

Întrebat cum ar putea copiii să iasă din peștera unde un scufundător experimentat și-a pierdut viața, acesta a precizat că vor fi luate măsuri suplimentare de precauție.

Aproximativ 1.000 de persoane sunt implicate în operațiunea de salvare, printre care scafandri, personal militar și voluntari civili.

Momentan, salvatorii încearcă să pompeze cât mai multă apă din peșteră pentru a putea să scoată grupul în siguranță. Operațiunea este îngreunată de ploaia continuă, care se va agrava în weekend, lucru care pune presiune pe echipele de salvare și creează pericolul ca nivelul apei din peșteră să crească.

Copiii, cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani și antrenorul lor în vârstă de 25 de ani au fost declarați dispăruți în data de 23 iunie. După ce aceștia au intrat în subteran, ploaia torențială a cauzat inundarea peșterii. Aceștia sunt blocați în peștera Tham Luang din nordul Thailandei de 13 zile.

O înregistrare video îl arată pe scafandul thailandez înainte de a începe misiunea din peșteră spunând că ”îi vom aduce acasă pe copii”.

Citește și:

Thailanda: Cei 12 copii captivi de 9 zile într-o grotă inundată sunt în viață