Taxele vamale impuse de Administrația Trump asupra unor importuri din China au intrat vineri în vigoare, iar oficiali chinezi au semnalat anterior că Beijingul va lua măsuri de retorsiune, astfel că există șansele declanșării unui război comercial între primele două cele mai mari economii ale lumii.

Donald Trump si Xi JinpingFoto: Wikimedia Commons

Taxele vamale au intrat în vigoare la ora Washingtonului 00.01 (ora României, 07.01). Făcând referire la avertizările Chinei cu măsuri de retorsiune, Donald Trump a declarat că SUA sunt pregătite să escaladeze disputa prin introducerea de noi taxe vamale, în funcție de reacția Beijingului.

Tarifele speciale impuse vineri de SUA vizează produse din China în valoare de 34 de miliarde de dolari. "Aveți ale 16 (miliarde de dolari) în două săptămâni și apoi, după cum știți, avem 200 de miliarde în așteptare, iar apoi după cele 200 de miliarde avem 300 de miliarde în așteptare", a afirmat Trump la bordul avionului prezidențial, în timpul unui zbor spre statul Montana, informează agenția Dpa.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a denunţat o serie de practici comerciale incorecte şi a introdus taxe vamale pentru importurile oţel şi aluminiu din numeroase ţări, în principal din statele Uniunii Europene, China, Canada şi Mexic, care au dispus măsuri de retorsiune.

Washingtonul acuză Beijingul de nerespectarea drepturilor privind proprietatea intelectuală. Camera americană a Comerţului, cel mai mare grup de lobby în domeniul afacerilor din SUA şi un aliat tradiţional al Partidului Republican, a lansat o campanie împotriva taxelor vamale aplicate de preşedintele Donald Trump, potrivit Mediafax.

„Un război comercial a început”

China nu are altă alegere decât să riposteze împotriva SUA, a anunţat Ministerul chinez al Comerţului, după ce Washingtonul a decis să impună taxe vamale prohibitive pentru produse chineze în valoare de 34 miliarde de dolari. "SUA au violat regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi au lansat cel mai mare război comercial din istoria economică", a apreciat Ministerul chinez al Comerţului, potrivit Agerpres.

Ministerul nu a precizat care vor fi măsurile care vor fi luate însă anterior Beijingul a promis că va riposta punct cu punct la măsurile adoptate de Washington prin impunerea unor taxe echivalente pentru produsele importate din SUA.

"Un război comercial a început. Impactul asupra economiei chineze de pe urma tarifelor impuse de SUA pentru produse chineze în valoare de 34-50 de miliarde de dolari ar urma să fie limitat. Dacă vor impune tarife pentru produse chineze în valoare de 250 miliarde de dolari, impactul va fi mult mai mare nu doar asupra celor două economii ci şi asupra economiei mondiale şi lanţurilor globale de aprovizionare", a apreciat Wang Jun, economist şef la Zhongyuan Bank.