În Rusia s-au constituit niște condiții bune macro-economice. Prețurile la petrol au crescut în ultimul an cu mai mult de o treime. Acest lucru s-a reflectat imediat asupra capitolului venituri de la buget, care a fost alimentat suplimentar de pe urma vânzării de materii prime. Cu toate acestea, în condițiile creșterii colosale a exportului, ceilalți indicatori macro-economici de multe ori nu arată o creștere tot așa de senzațională. Acest lucru este recunoscut într-o oarecare măsură și de autorități.

HotNews.roFoto: Hotnews

Printre altele, despre aceasta vorbește noul proiect al prognozei macro care presupune încetinirea creșterii economiei și a salariilor reale ale populației începând cu 2019. De facto, economia Federației Ruse s-a împărțit cumva în două: economia de materii prime – care are venituri excesive și un sold pozitiv al balanței - și cea care nu ține de materiile prime, în care veniturile populației stagnează și încetinește creșterea economică, scrie Nezavisimaia Gazeta, citată de Rador.

Prețul mediu al petrolului marca Urals a crescut în perioada ianuarie – iunie aproape cu 37%. Un astfel de salt nu putea să nu se reflecte asupra veniturilor vistieriei federale. După cum remarcă chiar oficialii guvernamentali, numai afacerea în cadrul OPEC+ a adus suplimentar la buget patru trilioane de ruble.

În perioada ianuarie – mai a.c. bugetul federal a fost executat cu un profit de 1,2% din PIB (458,8 miliarde de ruble). Totodată, veniturile vistieriei în această perioadă au fost de 6,912 trilioane de ruble, din care veniturilor de petrol și gaze le-au revenit 3,174 de trilioane de ruble, iar celor care nu țin de sfera petrolului și gazelor – 3,737 de trilioane de ruble.

La sfârșitul anului, veniturile la buget vor reprezenta 17 trilioane de ruble, înregistrând o creștere de 1,8 trilioane de ruble, reiese din amendamentele din iunie la textul principalului document financiar al țării. Totodată, veniturile care sunt obținute din petrol și gaze au crescut cu 1,75 de trilioane de ruble, iar cele care nu provin din petrol și gaze – mai puțin cu 60 de miliarde de ruble.

Pe fondul considerabilei scumpiri a prețului „aurului negru” nu arată rău nici unii indicatori macro-economici. Astfel, volumul schimburilor economice ale țării a crescut în primele patru luni ale acestui an cu 23,4%. Exportul de mărfuri a crescut cu 26,7%.

În condițiile creșterii exportului, alte date nu arată atât de promițător. De exemplu, creșterea PIB-ului țării în primul trimestru al anului a fost de numai 1,3%. Producția industrială în primele cinci luni ale acestui an a crescut cu 3,2%. În aceeași perioadă agricultura a crescut cu 2,5%. În sectorul comerțului angro creșterea a fost de 2,4%.

Modesta creștere a mărfurilor care se vând cu amănuntul nu prea se corelează cu datele referitoare la salariul real care, potrivit datelor Rosstat (Comisia pentru Statistică), a crescut în primele cinci luni ale anului cu 9% (un record). Veniturile reale ale populației în aceeași perioadă au crescut cu doar 2%.

Cu toate acestea, astfel de cifre ”pozitive” le oferă oficialilor posibilitatea să vorbească de o îmbunătățire a situației economice din țară. Totuși, la o analiză atentă rezultă că nu totul este atât de simplu.

Printre altele, în ciuda faptului că Rosstat (Serviciul Federal pentru Statistica de Stat) raportează o creștere record a salariilor, cetățenii Rusiei de cele mai multe ori nu constată veniturile majorate în propriul buzunar.

Experții companiei ”Antal” constată încetinirea creșterii salariilor în țară în ultimii trei ani. Ei au tras această concluzie pe baza sondajului efectuat pe un eșantion de 8.500 de manageri din veriga medie și cea superioară. Potrivit datelor acestora, în 2018 au obținut o creștere a salariilor cel mai mic număr de persoane în ultimii trei ani 41% dintre participanții la sondaj au afirmat că salariile le-au crescut. În 2016 și 2017, procentul celor al căror salarii au crescut a fost chiar cu câteva puncte procentuale mai mult: 43% și, respectiv, 44%. Totodată, după cum demonstrează studiul, în anul de criză 2014 salariile au crescut la 64% printre participanții la sondaj.

Interesant este faptul că nici în guvern nu se așteaptă la o creștere ”record” a salariilor. Între altele, macro-prognoza corectată a Ministerului pentru Dezvoltare Economică presupune încetinirea creșterii salariilor reale începând de anul viitor.

În concluzie reiese că în cazul tuturor rapoartelor autorităților referitoare la ”stabilitatea macro-economică” constituită datorită prețurilor la petrol, adeseori populația nu simte că este beneficiara acestor lucruri pozitive. Veniturile cetățenilor Rusiei după scăderea de ai mulți ani demonstrează doar o creștere formală, iar salariile multora practic stagnează.

preluare Rador