Comisarul UE pentru justiție, Věra Jourová, a asemănat propunerea lui Matteo Salvini de a organiza un recensământ al romilor din Italia, cu Conferința de la Wannsee din 1942, în timpul căreia naziștii au planificat Holocaustul.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

Vorbind în fața Parlamentului European reunit la Bruxelles, exponentul ceh al Comisiei Juncker a abordat un subiect extrem de dezbătut: integrarea nomazilor în Italia. „Când am auzit declarațiile despre organizarea unui recensământ în baza etniei am rămas şocată - a debutat Jourovà - şi am început să investighez (...) pentru a înţelege ce va însemna acest lucru“. „Am aprofundat şi am vorbit cu persoanele care se ocupă de integrarea romilor și a sintilor în Italia, am contactat experți şi cred că pot afirma că această declaraţie nu se va opri la o simplă ieşire retorică", potrivit Il Giornale, citat de Rador.

„Am citit recent despre conferinţa de la Wannsee unde se vorbea, la fel, de un recensământ etnic. Mie nu-mi plac anumite paralelisme istorice, dar nu putem uita că acest lucru este un deja-vu: iar dacă vom lăsă libere aceste tendinţe riscăm să ne jucăm cu focul. Nu ne putem periclita valorile noastre de bază și nici nu putem lăsa liberă ura".

În iarna anului 1942, pe malul lacului Wannsee din Berlin, liderii nazişti și înalţi funcţionari guvernamentali ai celui de-al Treilea Reich s-au adunat la ordinul lui Adolf Hitler pentru a discuta și planifica „soluția finală a problemei evreiești din Europa.“ O„soluție finală“ infamă, care a condus la sistemul de deportări şi de exterminare care începuse deja în zone vaste ale continentului. O soluție finală care a dus la Auschwitz.

În opinia comisarului UE pentru justiție, acest teribil eveniment din istoria Europei seamănă mult cu propunerile salviniene privind recensământul romilor: „Declarațiile care asociază comportamente criminale cu anumite etnii devin stigmate (ale acelor etnii, ed) și nu sunt acceptabile deoarece alimentează rasismului și xenofobia, pot contribui la răspândirea intoleranței în societate și sunt extrem de dăunătoare. Autorităţile publice trebuie să ia distanţă de aceste propuneri și mai mult decât atât, trebuie să combată rasismul și xenofobia'', a conchis Jourovà.