Shoko Asahara, fondatorul sectei Aum, condamnat la moarte pentru organizarea atacului cu gaz sarin din metroul din Tokyo în martie 1995, a fost executat vineri prin spânzurare, informează agenţia Kyodo, din surse confidenţiale. Ştirea a fost difuzată şi de televiziunea niponă NHK, preluată de Reuters și Agerpres.

Shoko AsaharaFoto: Wikimedia Commons

Asahara, al cărui nume real era Chizuo Matsumoto, este primul executat dintr-o serie de 13 atentatori condamnaţi la spânzurătoare pentru atacurile soldate cu 13 morţi şi cu peste 6000 de victime afectate de gazul neurotoxic, reaminteşte Reuters.

In luna martie a acestui an s-au marcat 23 de ani de la atacul cu gaz sarin din metroul japonez ce a ucis 13 oameni si a imbolnavit alte cateva mii, atac desfasurat de secta apocaliptica Aum Shinrikyo. Unii membri ai cultului au fost mutati in centre de detentie de langa Tokyo la inceputul anului, alimentand speculatiile ca executia lor este iminenta.

De obicei, niponii nu executa condamnatii pana cand toate dosarele complicilor lor au fost finalizate. Acest lucru s-a intamplat in ianuarie.

Nu se stie daca membrii Aum Shinrikyo isi vor primi pedeapsa in aceeasi zi. De obicei, informatiile privind executiile din Japonia sunt tinute secrete pana in ultimul moment. In alte cazuri, condamnatii au asteptat pedeapsa capitala ani de zile, fiind anuntati ca vor fi executati cu doar cateva ore inainte sa ajunga in streang.

Amnesty Internationala a spus ca - daca executiile vor avea loc - va fi vorba de o incercare “cinica” de a trece peste acest hop inainte de instalarea - anul viitor - a noului imparat si inainte de Olimpiada de Vara ce va avea loc la Tokyo in 2020.

Aum Shinrikyo a fost un cult violent ce a cautat sa lupte contra statului inainte sfarsitul civilizatiei. Pe 20 martie 1995, membri Aum au folosit umbrele cu varf ascutit pentru a intepa pungi umplute cu gaz sarin in forma lichida in cinci vagoane de metrou, in timpul orei de varf de dimineata. 13 membri Aum au fost condamnati la moarte.