Prima rundă a primarelor pentru alegerea succesorului lui Mariano Rajoy va avea loc joi, 5 iulie. Sondajele arată că o femeie, pentru prima dată în istorie, ar putea deveni președinte al Partidului Popular: Soraya Saénz de Santamaría, fostul vicepreședinte al guvernului, potrivit Rador.

Soraya Saenz de SantamaríaFoto: Wikipedia

Partidul Popular (PP, dreapta) se confruntă cu o criză de lider, deoarece Mariano Rajoy a demisionat din funcția de şef al partidului pe 5 iunie. Acest lucru a avut loc imediat după demiterea sa de la președinția guvernului printr-o moțiune de cenzură prezentată, cu succes, de către socialiștii lui Pedro Sánchez. Prima rundă a primarelor, din 5 iulie, trebuie să-i permită partidului ieşirea din această perioadă complicată.

Soraya Saénz de Santamaría, fostul vicepreședinte al guvernului Rajoy, "este candidatul preferat pentru a conduce PP", susţine site-ul "El Confidencial", care publică un sondaj de opinie pe această temă. Potrivit acestui sondaj, "45% din alegătorii conservatori îi susțin candidatura". Pablo Casado, deputat de Avila, se află pe ceqa de-a doua poziţie cu sprijinul a 22,2% din alegătorii PP, în timp ce María Dolores de Cospedal, fost ministru al Apărării în guvernul Rajoy și prima femeie care a devenit secretar general al PP, în 2008, ocupă locul al treilea cu 11,9%. Alți trei candidați par să nu aibă nicio șansă.

Adevăratul "duel" se joacă între Soraya Saénz de Santamaría și María Dolores de Cospedal, scrie cotidianul "El País" din Madrid: "Cele două doresc să devină prima femeie care va conduce PP și cea care va prezida - poate în viitorul apropiat - guvernul spaniol". Chiar dacă ambele promit să respecte principiile partidului, ele "au opinii politice, ideologice și personale foarte diferite".

"Această rivalitate 'camuflată' între cele două candidatei datează din 2008", detaliază ziarul. La acea dată, în timpul Congresului PP din Valencia, dl.Rajoy, apoi în opoziție, a numit-o pe María Dolores de Cospedal "numărul doi al partidului" în calitate de secretar general, iar pe Soraya Saénz de Santamaría "numărul trei" - ca purtătoare de cuvânt a grupului parlamentar al PP.

Odată cu venirea la putere a Partidului Popular, în 2011, aceasta din urmă a preluat conducerea în calitate de vicepreședinte al guvernului, devenind astfel mâna dreaptă a lui Mariano Rajoy. "Ea a acaparat apoi puterea și a devenit din ce în ce mai puternică", relatează "El País".

În prima rundă a acestor alegeri primare, cele două candidate principale ajunse în frunte vor trece în runda a doua. Este posibil ca numele viitorului lider al PP să fie cunoscut chiar joi. "Ar trebui ca un candidat să obțină o majoritate absolută, adică peste 50% din voturi", informează cotidianul conservator "ABC". "În cazul în care niciun candidat nu va câștiga această majoritate, al doilea tur al alegerilor primare va avea loc între 20 și 21 iulie", precizează cotidianul citat.