Angela Merkel s-a declarat "pregătită" joi pentru o reducere generalizată a taxelor asupra industriei auto, pentru a dezamorsa conflictul comercial dintre UE și Statele Unite, cu condiția ca "toate țările" vizate să fie implicate, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

A astfel de negociere, "pentru care sunt pregătită", nu poate avea loc doar între UE și SUA, "ci cu toate țările cu care comercializăm mașini", a declarat cancelarul german, la Berlin.

Merkel a precizat că e nevoie de o "poziție europeană comună" asupra acestui subiect, care este "în curs de elaborare". Aceasta a precizat că subiectul va fi abordat în cadrul vizitei pe care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o va efectua la Washington, la sfârșitul acestei luni.

Liderul german a deschis astfel dezbaterea asupra unei propuneri făcute miercuri seara la Berlin de ambasadorul Statelor Unite în Germania, Richard Grenell, un apropiat al președintelui american Donald Trump, directorilor celor trei constructori germani auto, Volkswagen, BMW și Daimler, precum și producătorului de echipamente Continental.

În cadrul acestei întâlniri cu ușile închise, confirmată pentru AFP de o sursă, Grenell a props ca Europa și SUA să ridice taxele actuale asupra importurilor auto, în locul impunerii unor noi taxe.

"Trebuie asigurată egalitatea tratamentului pentru toți partenerii comerciali", a replicat Merkel, excluzând posibilitatea negocierilor bilaterale între Washington și Bruxelles.

Dar, pe fond, o renunțare multilaterală asupra taxelor pe industria autp "este o opțiune pe care mi-o pot imagina", a adăugat Angela Merkel.