Miniştrii de interne din Germania, Austria şi Italia se vor întâlni săptămâna viitoare la Innsbruck (sud-vestul Austriei) pentru a discuta "măsuri vizând închiderea rutei mediteraneene" folosită de migranţi pentru a ajunge în Europa, a declarat joi cancelarul austriac Sebastian Kurz, relatează Agerpres citând agenția DPA.

Operatiuni Frontex in Marea MediteranaFoto: Frontex

Kurz a făcut aceste declaraţii după o întrevedere cu ministrul de interne german Horst Seehofer, care a afirmat că ţara sa nu trimite înapoi în Austria vecină migranţii ale căror cereri de azil au fost respinse, în cadrul noii sale politici privind migraţia.

"Nu vrem ca Austria să devină responsabilă pentru refugiaţii pentru care nu are nicio responsabilitate", a spus Seehofer după întâlnirea cu Kurz, menită să înlăture temerile Vienei în legătură cu un posibil flux de migranţi pe teritoriul austriac.

Migranţii care au solicitat deja azil în Italia sau Grecia înainte de a călători prin Austria până la graniţa cu Germania vor fi aduşi direct înapoi în aceste două ţări din sudul Europei, a spus Seehofer, precizând că Berlinul trebuie să ajungă la acorduri în acest sens cu Roma şi Atena.

După săptămâni de conflict, cancelarul german Angela Merkel a reuşit să evite căderea guvernului său, încheind cu greu, luni seară, cu ministrul de interne Horst Seehofer un compromis ce înăspreşte considerabil politica germană în domeniul imigraţiei. Compromisul găsit prevede introducerea unor "centre de tranzit" la graniţa dintre Germania şi Austria, pentru solicitanţii de azil care ajung în Germania, dar au fost înregistraţi deja într-un alt stat european, în aşteptarea expulzării lor spre ţara pe unde au intrat.